MOME AFTER: Boldog Anita, az AB Concrete Design alapítója


Boldog Anita vezetésével egyre biztosabban halad az AB Concrete Design első nagy jubileumához, a cég fennállásának tízéves évfordulójához. Ehhez persze még három évnek kell eltelnie, ami akár távolinak is tűnhet, de Anita ambíciói látszólag semmit sem koptak az idők során, sőt. A vállalkozással együtt nőttek. Termékpalettájuk mára betonból készült irodai eszközöktől egészen az ékszerekig terjed. Többek között a cég múltjáról, a jelenig tartó út legnagyobb sikereiről és kihívásairól is beszélgettünk vele.

Milyen szakon tanultál, és hogyan kötöttél ki végül a betonnál?

Az egyetem előtt Kecskeméten tanultam az ottani művészeti szakközépiskola kerámia szakán. A szakirány-választásnál elsődleges szempont volt, hogy megvalósítható használati tárgyakkal foglalkozzak. Később 2006-ban elkezdtem az egyetemet porcelán szakon, már akkor tudtam, hogy egyszer majd vállalkozást szeretnék és saját termékeket fejleszteni, csak menet közben a porcelánról betonra váltottam.

Volt olyan dolog, amit jó lett volna tudnod, miután befejezted az egyetemet, de senki sem készített fel rá?

Hiányoltam a vállalkozói létre való felkészítést. Jó lett volna egy kurzuson átbeszélni mondjuk az aktuális bürokratikus ügyeket, adózást, vállalkozási formákat, pályázati lehetőségeket. Ezeket később mind hosszas utánajárással lehet csak pótolni.

Mesélj nekünk a jelenlegi munkahelyedről: mióta van saját márkád, hogyan jutottál el idáig?

Az AB Concrete Design vállalkozást egyből diploma után, 2012-ben kezdtem el építeni. Kezdetben egy családi vállalkozásban dolgoztam, de 2014 óta csak a márkára koncentrálok. Azóta szerencsére folyamatosan fejlődünk, jelenleg hatan állunk mögötte. Személy szerint a tervezés, gyártás, fejlesztés, tesztdarabok készítése és a kapcsolattartás a hatásköröm, de emellett a termékfotók egy részét is én csinálom. Ez egyben hobbi is.

Mennyire tudsz így kiteljesedni?

Tökéletesen elégedett vagyok, nem tudnám magam más munkakörben elképzelni. Változatos, amit csinálok, minden projekt és megrendelés újabb feladat, állandó tanulási lehetőség, így folyamatosan tudok fejlődni. Már jó ideje nem is én gyártom a termékeket, de mindig én csomagolom be a megrendeléseket, legyen az egy pár fülbevaló vagy 200 darab logózott ajándéktárgy egy cégnek. Olyankor vagyok talán a leginkább elégedett.

Nagyon úgy tűnik, hogy megtaláltad a helyedet…

Igen, abszolút! Rengeteg munka van mögöttem, de szerencsére előttem is. Ráadásul nagyon sok embert ismerek meg a munka kapcsán, ez különösen értékes számomra. Születtek már barátságok is így.

Van kedvenc projekted az elmúlt időkből?

A Trickea nevű vállalkozásnak gyártunk beton bútorgombokat, melyeket tavasszal kezdtünk el fejleszteni. Többféle színben és formában kaphatók, összesen tíz variációban. Egyrészt régóta szerettem volna egy hosszútávú gyártói együttműködést, másrészt a közel 700 darab leadott termékkel elértük az eddigi legnagyobb darabszámunkat.

Milyen víziód van a jövőre nézve?

Ugyanazt csinálni, mint most, csak még jobban. Szélesebb termékkínálat, gördülékenyebb gyártás, nagyobb darabszámok, több sajtómegjelenés és kiállítás, egyre bővülő megrendelői kör. A folyamatos fejlődés és tanulás a célom.

// /

Az AB Concrete Design elérhetőségeit a következő linkeken találjátok: HONLAP | FACEBOOK | INSTAGRAM

Interjú: Diera Eftimia