„So you want to be a rock ‘n’ roll star” – DoraHegedus nyári kollekciója


A fesztiválszezon közeledtével DoraHegedus SS17 kollekciójának darabjai megjelentek a Retrock polcain. A „So you want to be a rock ‘n’ roll star” vagány farmerből készült ruhái az egyszerűbb, de mégis merész és jól kombinálható alapdarabokkal együtt kiváló kiegészítői lehetnek bármelyik fesztiválszettnek. Remek választás azoknak, akik visszafogottabb módon, de mégis ki szeretnének tűnni a tömegből. Legyen szó, egy elegánsabb eseményről, vagy csak egy esti buliról a városban, a hamisíthatatlanul egyedi darabok ezekre az alkalmakra is remek választásnak bizonyulnak.

A kollekció, ahogy az elnevezése is utal rá, főként a ’80-as évek rock ‘n’ roll szubkultúrájából inspirálódott. Dóra azzal a céllal hívta életre a kollekciót, hogy a divat kontextusában felhívja a figyelmet a képzőművészet és a posztmodern zenei szubkultúrák közötti határok elmosódására. A darabok tervezése közben főleg Patti Smith lázadó, de mégis érzékeny személyisége és androgün megjelenése adott ihletet. A kollekciót emiatt nem is lehet női, vagy férfi irányba bekategorizálni, a darabok között található kimondottan nőknek készült farmerruha, és inkább férfiaknak szánt nadrág, de a kabátokat például mindkét nem bátran viselheti. A rock ‘n’ roll szubkultúra mellett ihletforrást jelentett Franz Kliene fekete és kék tónusait, expresszív ecsetkezelését megjelenítő képei. Dóra kollekciójában az inspirációk hatására így a zene és képzőművészet közötti határok elmosódása a textil nyelvén jelenik meg.

A kollekció központi eleme a farmer, mely reneszánszát éli a high fashion és a streetwear kultúrában egyaránt, valamint az anyaghasználat fő inspirációforrását jelentő rock ‘n’ roll szubkultúrához is szorosan kapcsolódik. A különleges technikával készült feliratos farmerkabátokat, farmerruhákat, és nadrágokat, a fekete, kék, szürke és fehér színekben variálódó alapdarabok egészítik ki. A kollekció ruhái kézzel készültek, és a különleges technikák, a szövés, rojtozás, festés használata révén minden darabja egyedi, megismételhetetlen. Dóra a kollekció készítése során a geometrikus formákból indult ki, a körök, négyzetek, téglalapok alkalmazása lehetővé tette, hogy szinte végig a „zero waste” elvét tudja követni, így a darabok minimális hulladék keletkezésével készültek.

A kollekció lookbookjának fotóit Donka Panna készítette, akinek egész munkássága a nemek és nemi szerepek kérdését boncolgatja, ezért szeretett volna Dóra mindenképp vele dolgozni. A modellek megválasztása se véletlen, Galambos Dorina a vagány rock ‘n’ roll nő és Molnár Merse a szenzitív férfi karakter egymás mellé állítása is a nemi szerepek közötti határok elmosódására utal, mely a kollekció egyik fő kiindulási pontja.

Az SS17 kollekció bemutatására készült egy különleges mood video is, melyet a jelenleg londoni karrierjét építő Bosco Shane jegyez, aki pár éve megnyerte Fashion Video Festivalt is. A zenei alapot a Jazzékiel Átkötő című száma szolgáltatta iamyank átdolgozásában.

A „So you want to be a rock ‘n’ roll star” kollekciójának darabjai, április végétől megtalálhatóak a Retrockban, melyet hamarosan egy a kollekcióhoz kapcsolódó Summer Special Edition – kifejezetten a fesztiválokra készülő különkiadás követ majd.

GALÉRIA

// /

Fotó: Donka Panna
Modellek: Galambos Dorina, Merse (Sam the Agency)
Styling/Set design: Ivanyiv Krisztina
Smink: Schneider Anna
Haj: Lehofer Eszter

Videó: Bosco Shane
Designer: Dora Hegedus
Modell: Ben / vm model Cipők: Antifactory Vintage Shoes Smink: Anna Schneider 3D artist: Tom Pall
Zene: Jazzekiel / Átkötő [iamyank rmx]

DORAHEGEDUS WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM

Forrás: sajtóközlemény