Formatervezés a gyakorlatban – Bemutatjuk a DesignDonumot


Az aktuális igényekre adott gyors válasz, minőség és szakértelem – ezek az alappillérei ennek a sokoldalú stúdiónak. A design esetükben nem csupán az ipari formatervezésre; járművekre, gépi berendezésekre és technikai eszközök megtervezésére korlátozódik. Sokkal szerteágazóbb tevékenyégről van szó; ide tartozik a csomagolástervezés, arculat- és grafikai tervezés, webdesign, termékmenedzsment, displaytervezés, prototípusgyártás, vizuális kommunikáció.

A DesignDonum csapata ez évben ünnepelte 8 éves fennállását. A két alapító tag Olajos László és Sass Tivadar Viktor a MOME felvételijén ismerték meg egymást, és rögtön egy hullámhosszon voltak. A stúdió alapításának ötlete is ekkor, már az egyetemi évek alatt megfogalmazódott bennük.

A stúdió megalapítása előtt már külön-külön sikereket értek el, Viktor Moholy-Nagy Ösztöndíjas volt jól manőverezhető, szabadpályás turisztikai és kommunális felhasználású környezetbarát járművével a HunVeho -val.

Laci pedig Nike-Bauer Impact 100 jégkorong korcsolya tervével, diplomaévében a Formatervezési Díj kiállításán szerepelt. Hogyan zajlik a munka egy formatervező stúdióban, milyen projekteket dolgoznak jelenleg?  Erre kerestük a választ.

A csapat legfőbb titka talán abban áll, hogy kellő kritikával tudják nézni mind a saját, mind a másik munkáját. Fontos erényük, hogy a formatervezésben eltöltött közel 14, és a DesignDonum stúdióban eltöltött 8 évvel a hátuk mögött kellő szakmai tudást halmoztak fel a gyártástechnológiában és kreatívipari szcénában. Munkájuk során a tervezést alapos kutatás előzi meg, ezt követi a közös ötletelés és az első vázlatok elkészítése, figyelembe véve a megvalósításhoz szükséges feltételeket.

Már ekkor a produktív tervezést tartották szem előtt, és kivitelezhető, jól gyártható ötletekben gondolkodnak. Széles körben elterjedt közös formatervük a BioTech USA- nak tervezett termékcsalád.

A grafikai arculattervezés elsődlegesen Laci fókusza, a munka eredménye a Barocco csokoládé forma- és csomagolástervének elkészítése. A terv 2014-ben Pro Typo díjat, 2015-ben pedig Magyar Termék Nagydíjat nyert. Továbbá Laci nevéhez köthető a Kella üdítőcsalád palackterve, grafikája és arculata, ami kereskedelmi forgalomban is kapható.

A járműtervezés az a terület, ami elsősorban Viktorhoz áll közel. Diplomamunkája természetbarát kétéltű volt, mely a Magyar Formatervezési Tanács nívódíjában részesült 2008-ban. Viktor a már meglévő kétéltű szárnyashajó-autó prototípusát fejlesztette tovább: a kerekeket nem elrejtette, hanem hasznos funkcióval látta el, a kerékátmérőt megnövelve nagyméretű úszófelületet alakított ki, ami hajószárnyként funkcionál. Viktor legutóbbi projektje a HafencityRiver Bus Hamburgban szeli a habokat és kilométereket.

A projektek növekvő száma miatt a csapat, azóta folyamatosan bővül; először Szabó Dávid ipari formatervező, majd a legifjabb generáció képviseletében Lakatos Botond ipari formatervező és Papp Tamás terméktervező csatlakozott. Folyamatosan foglalkoztatnak gyakornokokat, segítve ezzel a következő generáció fejlődését, hogy megtapasztalhassák, milyen egy innovatív stúdióban folyó munka.

Jelenleg a DesignDonum két alapítójának, Olajos Lászlónak és Sass Tivadar Viktor munkái közül látható egy kisebb válogatás Körülöttünk. Ipar- és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017 c. kiállításon a Műcsarnokban.

// / 

A csapat hivatalos facebook, behance és instagram oldalára folyamatosan kerülnek fel a legfrisseb projektek és a stúdióban folyó munkát bemutató tartalmak.

Komlósi Dóra írása