Brit punk és korrupció az idei Bánkitó Fesztiválon


Kevesebb, mint egy hónap múlva újra indul a bugi a tó körül! Július 12. és 15. között kerül megrendezésre a Bánkitó Fesztivál zenei, színházi, képzőművészeti és civil programokkal.

A legnagyobb hazai kisfesztivál idén külföldi előadókkal bővíti a jól ismert magyar lineup-ot. A brit Slaves punk, garage és HC elemeket vegyítő zenéje gondoskodik a durvulásról, de ott lesz a német The Picturebooks és az orosz DOYEQ is, Izraelből pedig a népzenei hagyományokat hip-hoppal keresztező A-Wa. Hazai vonalon nem először szerepel a Middlemist Red és a Fran Palermo, a színpad szétszedésére számíthatunk a Bohemian Betyárs-tól, és a Csaknekedkislány, meg az Anima Sound System is koncertezik majd.

Bánkitó Fesztivál | fotó: Szemerey Bence | © Bánkitó Fesztivál

Izgatottan várjuk az önálló művészeti részleg felhozatalát. A kurátor idén is Don Tamás, aki tavaly elmondta nekünk, hogy más helyet nem is tud Magyarországon elképzelni, ahol tízezreknek lehet egyszerre kortárs művészeti projekteket bemutatni – erre egyetlen galériában vagy múzeumban sincs lehetőség. A tavalyi kurátori statement valószínűleg a mostani alkalomra is áll: „nem “hardcore” művészetelméleti alapokon nyugvó projektekben gondolkoztam, hanem olyasmiben, ami ebben a szituációban is működik: úszógatyában vagy bikiniben, sörrel vagy fröccsel a kezedben nem fogsz tíz oldalakat elolvasni vagy kétórás videókat megnézni. Ilyen szempontból alkalmazkodni kellett a környezethez, szerintem a művek nagy részének ez jól sikerült.”

Idén több, mint 20 művészeti projekt valósul meg a Bánkitón, amelyek a korrupció különböző szintjeivel foglalkoznak. A fesztivál fősodrát is ez jelenti, és nemcsak a vizuális művészek, de a zenészek és a civil szereplők is kommentálják majd a témát.

// /