Feltörekvő tervezők a MOME FAIR-en


Bizonyára tudjátok, hogy az idei Design Hét a MOME falait sem kerüli el, hiszen október 14-én egy napig a feltörekvő tervezőké a Z. A vásár apropójáról és a háttérben folyó menedzseri munkáról Fazekas Fanny designmenedzsert kérdeztük.

Nosek Mimma: Riso Plant

Honnan származik a MOME FAIR ötlete?

A MOME Fair menedzseri pozíciójára az egyetem írt ki pályázatot, így alapvetően belső igény volt a rendezvény megszervezése.

Miben különbözik más design vásároktól?

A vásáron megjelenő tervezők jelentős része aktív hallgató, akik tanulmányaik mellett dolgoznak egy önálló brand kialakításán. Számukra a MOME FAIR az első alkalom, hogy termékeikkel a nagyközönség előtt is bemutatkoznak.

Milyen lehetőségek rejlenek egy ilyen programban?

Nyirő Nikivel, online marketinggel és PR-rel foglalkozó kollégámmal, barátnőmmel közösen dolgozunk egy több fókuszú integráció kialakításán. Az idei DHB programsorozat a START alcímet viseli, ebben a szellemben a MOME FAIR jelentkezőinek egy hiánypótló képzést tartunk az online marketing alapjairól. A bevezető tréning a téma 3 legfontosabb építőkockájára fókuszál: hogyan hozz létre céges Facebook oldalt, hogyan posztolj, és hogyan használj fizetett hirdetéseket. Az Instagram használatával is foglalkozunk majd, szó lesz arról, hogy milyen bejegyzésekkel, videókkal, képekkel érhetik el a márkaépítők követőiket. Célunk, hogy a vásárra jelentkező tervezők és design menedzserek közösen vegyenek rész a tréningen, és párokban gyakorolják tudásukat. Első körben a MOME FAIR-t megelőző kommunikációs stratégia kialakításában, majd a vásár ideje alatt a social felületek kezelésében, végül gondozva, és építve az elérteket, az utókommunikációban folytathatják a brandépítést közösen. A vásár megnyitóján a tervezők bloggerekkel, újságírókkal, influenszerekkel ismerkedhetnek meg. Ezek a találkozások szintúgy új lehetőséget jelenthetnek egy induló brand építésében.

Te miért tartod fontosnak, hogy a MOME-s tervezők ilyen formában is megmutassák a munkáikat?

Egyrészt más hazai design vásárok nem feltétlenül megfizethetőek kezdő tervezők számára, másrészről működő jogi lehetőségeket tudunk biztosítani a jelenleg is hallgató diákoknak termékeik értékesítéséhez. A MOME-es hallgatók munkáinak zömét korábban a kipakolások során lehetett megtekinteni. A kipakolás műfajából is adódik, hogy a bemutatott alkotások leginkább vázlatok, prototípusok vagy tervek. Most azokat az induló brandeket ismerhetik meg a vásárra látogatók, amelyek a kötelező iskolai feladatok mellett fejlődtek koherens egésszé és amelyekben összeforr az a techinkai tudás és innováció, amelyet a tervezők a MOME-en sajátítottak el.

Cser Boglárka Johanna: LEANEA

Mennyi szervezéssel járt a vásár, milyen háttérmunka volt szükséges részetekről?

A pályázat kiírásától, annak elbírásán keresztül a vásár minden részletén közösen dolgozunk Nikivel. Közel ötven emberrel vagyunk napi szintű kapcsolatban, mert folyamatosan kommunikálunk a tervezőkkel, a Design Hét szervezőivel és a sajtó munkatársaival, illetve a programok résztvevőivel is mi tartjuk a kapcsolatot. A social felületek menedzselése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a sajtójelenlétre, hirdetések kezelésére, grafikai anyagok elkészítésére, katalógusunk alternatív terjesztésére, a megnyitó operatív feladatainak elintézésére és a vásár egyéb részleteire is. (Ilyenek az asztal, világítás, konnektor, elosztó…) Természetesen folyamatosan zajlik a kommunikáció és egyeztetés a MOME Brand Iroda és HÖK munkatársaival is, akik készségesen támogatnak minket.

Mi alapján választottátok ki azokat a tervezőket, akik bemutatkoznak?

A kiválasztás egyszerűen és szerencsésen alakult, mert nagyon jó pályázatokat kaptunk közel annyi tervezőtől, ahányat célkitűzéseinkben is megálmodtunk.

Szeretnétek ebből hagyományt csinálni?

Az első találkozásunk alkalmával az egyetemi HÖK munkatársa, Farkas Gabi egyből jelezte nekünk, hogy a célok között szerepel, hogy ezentúl minden ősszel és tavasszal legyen MOME FAIR. Bízom benne, sikerül szellemiségében és színvonalában is egy olyan design vásárt összehoznunk Nikivel, amellyel hagyományt teremthetünk.

Enyigi Kata

Miért tartod fontosnak és szükségesnek a design menedzseri munkát?

A design menedzserek munkáját én egy teljesen külön álló szakmának gondolom, amelynek az alapjait folyamatos tapasztalatgyűjtéssel lehet megszerezni. A tapasztalatot pedig úgy szerezhetsz igazán, ha aktív szervezője és látogatója vagy a kulturális eseményeknek. Tudom, hogy gazdasági szempontok is szerepet játszanak egy márka építésében, de végtelenül aggasztó látni, mikor tervezők magukra vállalják a menedzser feladatát is. Bízom benne, hogy a tréning során megerősíthetjük a tervezőkben a menedzser munkájának presztízsét, és hosszú távon is sikeres együttműködéseket alakíthatunk ki.

Milyen módokon tud együttműködni egy menedzser és egy tervező?

Természetesen ez feladatfüggő, mi most a tréningen az online marketing és kommunikáció fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Úgy véljük, a kreatív és kulturális területeken történő brandépítéshez a tudatos online jelenlét az egyik legfontosabb tényező.

Kire érdemes odafigyelni, melyik tervezőt látogassuk meg mindenképp és miért?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert a jelenlegi és alumni hallgatók is hasonlóan izgalmas és kreatív anyaggal érkeznek a vásárra. A táskák mellett lesznek ékszerek, öltözékek, kerámia tárgyak, sőt a saját modern makramé technikával készített virágtartóim és ékszerek is a MOME FAIR-en kerülnek először bemutatásra. Személyes kedvencem Rikov Richárd eco print technikával megfestett kendői, mert az innovatív technológia mellett az ökotudatosság, fenntarthatóság és slow fashion szemlélet is fontos szerepet játszik termékeinek előállításában.

Melyik eseményt ajánlod még a Design Héten és miért?

Szintén az idei Design Hét Budapest keretein belül valósul meg a Fenntartható design, a fejlődés nyomában című, a fenntarthatóság iránt érzékeny hazai divat- és formatervezők munkáit bemutató esemény is, Zahorján Ivett és az én gondozásomban. A kiállítás programjai között szerepel egy kerekasztal beszélgetés, ahol a fenntartható divat gazdasági szempontjait járjuk körül tervezőkkel és neves szakemberekkel, továbbá egy ökozsák blockprinting workshop, ahol a résztvevők a Zero Waste életmód kialakításáról tudhatnak meg többet.

// /

MOME FAIR FACEBOOK

Időpont: október 14., szombat, 9:00-18:00

Helyszín: MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.

Kundrák Bella interjúja