Üveg a víz alatt


A napokban egészen finom üvegtervezői megoldások jelentek meg a MOME Z tömbjében. Az épületet mindenhol négyszögek, feszes egyenesek és függőlegesek jellemzik – hűvös geometria a nyolcvanas évek elejéről –, ráadásul még az akvárium, az is többnyire olyan dolog, hogy mindenhol csak a derékszögek. Éppen ezért üdítő látvány, ahogy az ideiglenesen kihelyezett posztamensek vaslábain ott ül most valami törékeny és organikus. Egyszerűen jó a kontraszt, amit az Üveg a víz alatt kiállítás hozott az épületbe. 

De maga a tíz tárgy is remek, amivel a MOME üvegtervezői a Design Hétre rukkoltak elő. A munkáik megállják a helyüket installációként, a legtöbb esetben azonban valamilyen funkciót is felismerhetünk a lágy üvegformák mögött.

Koleszár Stella

Koleszár Stella | Axolotl akváriuma & Harcoshal akváriuma

Koleszár Stella harcoshal akváriumát [baloldali kép] grafikus, töredezett vonalrendszer jellemzi, aminek maga a vízszint adja meg a szimmetriatengelyét. A félig vízből kiugró, szálas motívum – a tervező elmondása szerint – a szabadulást fejezi ki, és a harcoshal zordsága, felépítése is visszaköszön az üvegszálakban. Stella buborékos megoldású akváriumát [jobboldali kép] egy gőtefélének dedikálta. Szürreális, mesebeli hatást kelt az a mikroatmoszféra, amiben az axolotl egy növényekkel telített, védett buborékban húzhatja meg magát.

Nagy Fruzsina Dóra

Nagy Fruzsina Dóra | Garnéla mászóka & Medúza menedék

Nagy Fruzsina Dóra a garnélák számára szeretett volna olyan ágas-bogas kompozíciót [jobboldali kép] létrehozni, amelynek segítségével az akvárium egész területét bejárhatják az apró állatok. A medúza-akvárium [baloldali kép] alapötletét a benyúló faágak adták, melyek alá a kisebb halak elbújhatnak. A felszínen úszó csészékbe pedig saláta ültethető, ami fagyasztás után táplálékul szolgál a vízi lényeknek.

Szorg Luca Rebeka

Szorg Luca Rebeka |

Az üvegpálcákból készült akvárium [jobboldali kép] a sziámi harcoshalak által épített habfészkek motívumát dolgozza át, így hozva létre egy feszültségkeltő objektumot, amely párhuzamban áll a harcoshalak tulajdonságaival, ugyanakkor egy megnyugtató lágy hullámvonalat tár a szemünk elé. A buborékos akváriumnál [baloldali kép] Szorg Luca Rebeka célja egy kevésbé steril környezet létrehozása volt. A tervező szerette volna, ha az akváriumban lévő apróbb halak el tudnak rejtőzni, ennek érdekében egy gömbökből álló tárgyat alakított ki, amit néhány apró nyílással és növényekkel tarkított.

Pethő Bettina

Pethő Bettina | Lebegés & Foszforeszkálás

Pethő Bettina “lebegő” akváriumában [baloldali kép] két buborékot köt össze egy vékony üvegcső. Az alsó buborék átlyukasztása elősegíti, hogy a különböző hosszúságú szálakon keresztül a felső buborékba szoruljon a levegő, így az fent maradjon a vízen. A nyílásokon a halak is folyamatosan átúszkálhatnak. A foszforeszkáló akvárium [jobboldali kép] érdekessége, hogy a növényzetet imitáló üvegbotok végére biggyesztett gömbök piegmentpor-bevonatuknak köszönhetően UV-fény hatására világítani kezdenek a sötétben.

Molnár Zsuzsa Lili

Molnár Zsuzsa Lili | Vízi játszótér & Etető

A csigák a kevésbé érzékeny akváriumi állatok közé tartoznak, és tisztító feladatot is végeznek, így gyakran másznak végig az akvárium üvegfalán, illetve bújnak meg a vízi növények levelei alatt. Molnár Zsuzsa Lili három részből álló vízi installációja [baloldali kép] alternatív mászási lehetőséget kínál ezeknek az állatoknak. Az installáció kialakítása növények elrendezésére is szolgál, de a csigákkal együtt élő halak is meghúzhatják magukat bennük. A tervező másik akváriuma [jobboldali kép] olyan állatok etetését segíti, melyek érzékenyek a víz minőségére, ezért a bejuttatott ételt néhány órán belül el kell távolítani. Az étel- és üvegkompozíciók létrehozása az akvárium tulajdonosának kreativitására van bízva.

Holnap még láthatjátok az akváriumokat a MOME Z-ben! 

GALÉRIA

// / 

Stúdiófotók: Peter Gautier | Eseményfotók: Barna Máté | Installáció fotók: designisso

Helyszín: MOME Z | 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2. 

Schneider Ákos