Ők lettek idén a Robert Capa fotográfiai ösztöndíjasok


A Capa-nagydíjat minden évben egy olyan fotográfus kapja meg, aki nemcsak kiemelkedő tehetségével, de releváns szakmai múltjával is fel tudja kelteni a zsűri figyelmét. Az első rostán túljutott három ösztöndíjas most tovább folytatja a leadott szinopszisok alapján megkezdett kutatómunkát, majd a verseny második szakaszában derül ki, melyikük lesz a nagydíjas.

A tavalyi pályázaton Fátyol Viola Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című sorozata kapta a fődíjat, amely a nemrégiben lezajlott Art Market Budapest után jelenleg a Capa Központ Project Roomjában látható. Nézzük, kik lettek az idei ösztöndíjasok!

Bartha Máté – Kontakt (munkacím)

Bartha Máté ösztöndíjas fotósorozatában a kamaszoknak szóló, katonai témájú táborok világába enged bepillantást. A természetes környezetben elkészített sorozat mind színvilágában – a zöld és barna árnyalatok dominanciája –, mind kompozíciós szempontból erős egységet képvisel. A sorozat képeit meghatározó intenzív tekintetek és mozdulatok az erdei atmoszféra segítségével gondolatébresztő többletjelentést kapnak. A remekül időzített pillanatképek többek közt a fiatalok fegyverhez fűződő viszonyáról, valamint egymáshoz és önmagukhoz fűződő kapcsolatuk alakulásáról is sokat mesélnek.

Koleszár Adél – Az erőszak sebei

Koleszár Adél | Torreon városképe | forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

A jelenleg Mexikóban élő Koleszár Adél egy, ideiglenes otthonában tapasztalt problémakörre hívja fel a figyelmet. A személyes tapasztalat arra sarkallta a fotóst, hogy saját eszköztárával mutassa be a helyi nők mentális és fizikai bántalmazásának megoldatlan problémáját. A kemény fényekben elkészített portrékat és a különböző testrészekről készített felvételeket változatos színekben úszó, szürreális hangulatú tájképek egészítik ki. Az illegális, jelenkori tömegsírok földrajzi helyszínei és az ezer szónál is többet kommunikáló női testrészek párhuzama egy olyan megrendítő sorozatot szül, amit nehéz elfelejteni.

Kovalovszky Dániel – Egy pokoli színjáték díszletei

Kovalovszky Dániel | Zárkák. | forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Kovalovszky Dániel hazai terepen, a Rákosi- és a korai Kádár-korszak börtönvilágáról készített sorozatával nyerte el az ösztöndíjat. A kommunista diktatúrák egykori helyszíneit aktuális formájukban vizsgálta meg, amely egy visszafogott palettájú, viszont annál nyomasztóbb dokumentációt eredményezett. Az objektív nézőpont általában eltávolít a tárgytól, viszont ennél a sorozatnál, a lecsupaszított kompozícióknak köszönhetően egy minden eddiginél realistább szemszögből vizsgálhatjuk a börtöncellák, internálótáborok és kínzóeszközök világát. Az idős férfiakról készített portrék izgalmas dinamikát adnak a sorozatnak, miközben az emberi jelenlétet is belecsempészi a rideg látványvilágba.

// /

Képek forrása és teljes sorozatok: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Untsch Kata írása