AWARE by Printa – design a fenntarthatóság jegyében


A Design Hét keretében megrendezésre kerülő Nyitott Stúdiók programnak köszönhetően betekinthettünk a Printa kulisszái mögé, ahol Majoros Zita vezető tervező és tulajdonos mesélt a cég működéséről, az ökolábnyom minimalizálásáról, a „slow” trendeknek a lehető legnagyobb mértékben megfelelő működési alapelvükről, és az AWARE kollekcióról.

A Rumbach Sebestyén utcai bolt már 2009 óta szerves részét képezi a budapesti design vérkeringésnek, és most egy olyan oldaláról ismerhettük meg működését, amely általában rejtve marad a nagyközönség előtt. Zita grafikusként végzett a Képzőművészeti Egyetemen, és annak idején saját printjeivel, illetve egy partnerrel karöltve egyéb designerek, művészek alkotásaival töltötte meg a boltot. Ahogy telt az idő, kialakult a Printa ma is ismert profilja: a brand mára kizárólag saját tervezésű termékkel dolgozik. Egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy működése során rendkívül nagy hangsúlyt fektet az ökolábnyom minimalizálására, illetve a „Think Local!” jelszó érvényesítésére.

Az AWARE kollekció hívószava az „upcycling”. A Printa ezúttal nemcsak ruhákkal és kiegészítőkkel, hanem „zero waste” lakberendezési tárgyakkal is készült. A termékek egyik legfontosabb jellemzője, hogy azt a bizonyos ökolábnyomot abszolút minimalizálva, teljes mértékben környezettudatos és fenntartható módon készültek: a Printa a lehető legtöbb alapanyagot helyi forrásból szerzi be, és magyar kisiparosok közreműködésével készítteti a tárgyakat.

Az „upcycling” szó talán legmegfelelőbb fordítása a továbbhasznosítás – az AWARE kollekció legizgalmasabb darabjai kidobásra ítélt férfiingek, bőrkabátok és egyéb textiltermékek felhasználásával készültek, így az egyedi darabok rajongóinak örömére nincs két teljesen egyforma öltözék vagy táska a kollekcióban. A tervezők ügyesen felismerték a lehetőséget a Nyugat-Európából Magyarországra érkező értékesíthetetlen ruházati termékekben: munkásságukkal nemcsak egy lehetséges megoldást kínálnak a textilhulladék feldolgozására, de olyan alternatívát nyújtanak vásárlóközönségüknek, amely során egy-egy ruhában vagy kiegészítőben egyesülhet a környezettudatos vásárlói magatartás és a letisztult design iránti rajongás.

Az AWARE by Printa először idén csatlakozik a Marie Claire Fashion Days divatbemutatóján felvonuló magyar márkákhoz, az érdeklődők november 18-án a Várkert Bazárban megtekinthetik az első magyar öko-brand bemutatóját!

GALÉRIA 

// /

PRINTA WEB

Bakos Lilla írása