Klemens Schillinger szokatlan megoldása a mobilfüggőségre


Az okostelefonok fidget spinnerével Klemens Schillinger egy önterápiás folyamatra invitálja a fogyasztókat.

A bécsi designer öt eszközt hozott létre, amik beépített, apró és gördülékeny kövek segítségével stimulálják a felhasználót úgy, hogy az olyan, okos készülékek kezelése közben használt mozdulatokat imitálja, mint a görgetés, zoomolás és lapozás. Az eszközök legfontosabb feladata az, hogy könnyítsenek az elvonási tünetek elviselésén, azaz kitöltsék a telefontól eltöltött időt.

„Az érintőképernyős okostelefonok segítségével ’elmenekülhetünk’ a közösségi médiába.” – mondta Dezeen-nek adott interjújában. „Most már nem csak tömegközlekedési eszközökön, de olyan társas szituációkban is ellenőrizzük üzeneteinket és e-mailjeinket, mint egy barátokkal töltött este.”

A projekt kutatási fázisában Schillingert többek közt az olasz író és filozófus, Umberto Eco inspirálta, aki úgy próbált leszokni a dohányzásról, hogy pipáját egy fadarabbal helyettesítette. „Az érzés azonos volt, a nikotin hiányával csupán egy fizikai stimuláció történt” – mondta Schillinger. A tervező úgy gondolja, hogy

a fizikai stimuláció felülírhatja a mentális kötődést.

A márványszerű megjelenésért egy Howlith nevű természetes kőzet felel. A tervező az apró golyókat egy polioximetilén (POM) nevű fekete anyaggal fogta közte, ezzel meghatározva a tárgy végleges, okostelefonra emlékeztető formavilágát. Mivel ez a fajta műanyag viszonylag súlyos, a tárgy kézbe vétele olyan érzést kelthet, mintha saját telefonunkat használnánk – ezzel meggyőzőbbé téve a terápiás eszközt.

Schillinger elmondta, hogy a legtöbb ujjmozgás – mint a zoomolás vagy a le és felgörgetés – az okostelefonokkal születtek meg. „A helyettesítő telefonok lehetővé teszik a megszokott mozdulatok gyakorlását, mégpedig apró golyók görgetése segítségével, ami egy sokkal specifikusabb megoldás, mint például a fidget spinner.”

A tervezőnek ez a második olyan projektje, ami az okostelefon használatot igyekszik visszafogni a modern felhasználók körében. Irodai Lámpája például csak akkor kapcsol fel, amikor használója eltávolodik az okostelefonjából, ezzel arra inspirálva őket, hogy olyan produktív tevékenységeknek szenteljék idejüket,  mint a munka vagy az olvasás.

Mindkét designtermék részt vett az #Offline – Design for the (Good Old) Real World kiállításon, ami a bécsi Design Hét alatt kapott helyet szeptember 29 és október 8 közt.

// / 

Untsch Kata