John Pawson színterápiája – Megjelent a „Spectrum”


A világhírű brit építész, John Pawson legújabb albumának középpontjában a színek állnak. A belsőépítészként és formatervezőként is tevékenykedő Pawson a minimalizmus mestereként vonult be a köztudatba, letisztult lakóépületei mellett olyan köztéri beruházásokat is teljesít, mint a londoni Design Museum, a New York-i Calvin Klein üzlete vagy a berlini The Feuerle Collection építménye. Spectrum címet viselő, legújabb albuma az építész színekhez való viszonyát illusztrálja.

A könyv 320 felvételt tartalmaz, amelyek Pawson számára inspiráló épületrészleteket, textúrákat, térbeli viszonyrendszereket és véletlenszerű formavilágokat mutatnak be. Akik átlapozzák a könyvet, találkozhatnak Pawson személyes nézőpontjával, amelyből a világra rátekint. Minden fotó egy személyes projekt töredékét mutatja be, vagy egy olyan mindennapi pillanatot illusztrál, ami egyszer elvarázsolta a művészt.

Az albumban található képek digitális kamerával, illetve iPhone-nal készülnek – szerencsénkre az utóbbira számos remek példát találhatunk Pawson Instagramján is. A színárnyalatok gazdag világára reflektáló könyv a fehér és világosszürke árnyalataival indít, majd szisztematikusan halad végig az egész színskálán, végül a mély feketés árnyalatokkal zárja a sort. A minimalista építész praxisában leginkább a visszafogott színárnyalatok, azaz a természetes, földszínek dominálnak, így a könyv egyfajta eszköz arra, hogy a művész kiengedje a benne rejlő színgazdagságot.

A meglepetés erejével párosított képek olyan meghökkentő módon találkoznak egymással, mint egy használaton kívüli, mohával benőtt, kiotói banképület és egy Bloomsbury-i zöld téglaház. A földrajzi elhelyezkedés, a feldolgozott téma vagy méretarányok szerinti rendezés helyett a képek besorolásának legfontosabb szempontja a színkódolás volt.

A szemek gyönyörködtetése mellett nemesebb feladata is van az albumnak. „Míg mások vázlatot készítenek vagy jegyzetelnek, én reflexszerűen a kameráért nyúlok” – írja könyvében Pawson fényképészet iránti szenvedélyéről. Amellett, hogy a fényképezés számára a munkavégzés egyik fontos fázisát képzi, a jól sikerült felvételek albumba rendezve hatásos válogatásként is működnek.

A könyv bemutatója november 28-án, az akkor egyéves Design Museumban kapott helyet, amely során John Pawson a Phaidon kiadó tulajdonosával, Emilia Terragnival beszélgetett.

// /

Untsch Kata