Kiemelt vendégként tér vissza Magyarország a milánói nemzetközi fotóművészeti vásárra


Major Ákos, Spiaggia | TOBE Gallery

A sikeres bemutatkozást, a 2017-ben elért szakmai- és közönségsikert követően Magyarország díszvendégként tér vissza Európa egyik jelentős fotóművészeti eseményére. A Milánóban 2018. március 9-12. között megrendezésre kerülő MIA nemzetközi fotóvásár keretében, a kiállítótér centrumában 14 magyar művész alkotásai kerülnek a figyelem középpontjába. A kiterjedt, öt kiállítási standot átfogó válogatás jelentős részben vezető budapesti galériák szakmai közreműködésével jön létre, a komplex anyag bepillantást nyújt a hazai fotóművészeti élet sokrétűségébe, és bemutatja az alkotók által képviselt magas művészeti színvonalat. A Focus on Hungary címen létrejövő magyar fotóművészeti program a MIA Photo Fair és az Art Photo Budapest, Közép- és kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvására közötti szakmai együttműködés eredménye, a program létrehozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.

Magyarország fotóművészeti hagyományait olyan magyar születésű mesterek nevei fémjelzik, mint a világszerte jól ismert Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa, Brassai és mások. A kortárs hazai fotóművészek munkássága, a feltörekvő új alkotói generáció által képviselt magas színvonal azonban még sok helyen bemutatásra szorul annak ellenére, hogy fotóművészeink ma már rendszeresen nyernek el neves nemzetközi szakmai díjakat. A fotográfia látványosan fejlődő hazai intézményi és oktatási háttere illetve a vezető hazai művészeti galériák ma már szinte mindegyikének portfóliójában megtalálható fotográfiai tartalom szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy Budapest a jövőben központi szerephez jusson Európa fotóművészetében. Ezt a tendenciát felismerve és kihasználva döntött úgy a milánói vásár vezetősége 2017-ben, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosít a magyar fotóművészet szereplőinek. A tavaly lezajlott magyar program rendkívüli népszerűsége, sikere és a szakmai elismerések alapján az idén Magyarország díszvendégként térhet vissza a milánói seregszemlére.

A Focus on Hungary elnevezésű kiállítási program négy kereskedelmi galéria és egy fotóművészeti hagyatékra épülő alapítvány közreműködésével 14 magyar művész alkotásaiból mutat be széles válogatást, a kiállítási anyag a rendszerváltás előtti realista fényképektől a fiatal alkotói generáció által képviselt kísérleti fotográfiáig terjed. Az öt, egymással összefüggő standból a vásár központjában felépített kiállítás több olyan művészt is bemutat, akit már ismerhetnek és korábban megkedveltek a MIA visszatérő látogatói. Közéjük tartozik a Várfok Galéria által képviselt Czigány Ákos, akinek korábban több alkotása is jelentős gyűjteményekbe került Milánóban, illetve az Inda Galéria standján kiállított Eperjesi Ágnes is, akit 2017-ben a MIA főszponzora, a BNL BNP Paribas csoport díjának döntősei közé válogatták be.

A Focus on Hungary keretében Milánóban bemutatkozó hazai galériák és művészek a következők: Inda Galéria (Eperjesi Ágnes, Nagy András, Szász Lilla), Mizerák István Alapítvány (Mizerák István), MyMuseum Galéria (Martinkó Márk, Nagy Tibor, Piti Marcell, Rubi Anna, Szendrő Veronika), TOBE Gallery (Major Ákos, Mészáros László), Várfok Galéria (Czigány Ákos, Korniss Péter, Misetics Mátyás).

A magyar művészet nemzetközi bemutatásának rendkívül hatékony formája a művészeti vásárokon való kiemelt jelenlét. Olyan jellegű eseményekről van ugyanis szó, amelyek a közönség körében mindenhol rendkívül kedveltek és magas látogatottságúak. A milánói vásáron központi szerephez juttatott magyar kiállításon néhány nap alatt például több mint 25 ezer látogató fordul meg, és kerül közvetlen kapcsolatba velünk, köztük természetesen nemcsak a művészeti szakma képviselői, hanem számtalan olyan olaszországi és nemzetközi véleményformáló, akinek a figyelme és elismerése sokat jelenthet.” – emelte ki a milánói magyar program jelentőségét Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

A Focus on Hungary a MIA Photo Fair és az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására szakmai együttműködésének köszönhetően jött létre. Az Art Photo Budapest 2014 óta az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként kerül évente megrendezésre. A MIA Photo Fair 2011-es megalapítása óta kifejezetten a fotó- és videóművészetre koncentrál, a több mint 5,000 négyzetméteren felépülő vásár 15 ország kiállítóit mutatja be 2018. március 9. és 12. között.

Korniss Péter, Szénaforgató lány | Várfok Galéria

Mizerák István, A nagy pillanat előtt | Mizerák István Alapítvány | © Istvan Mizerak

Rubi Anna, The Past We Didn’t Know We Had | MyMuseum Galéria

Nagy András, Opera No. 3 | Inda Galéria

// /

Forrás: sajtóközlemény