Mikor a kitartás is betonból van


Nagyon sok izgalmas alkotót ismerünk, akik kiváló termékeket terveznek, izgalmas formákat alkotnak, és mindezek mellé még egy vizuálisan vonzó arculatot is fel tudnak mutatni. Boldog Anitát azért tartom kivételes designernek, mert az említett tulajdonságok mellett az elmúlt évek során mindig valami új és izgalmas koncepcióval tudott előrukkolni, amely mind a közönség, mind a szakma megítélése alapján sikereket hozott számára, de nem bízta el magát, hanem még keményebben dolgozott azért, hogy az AB concrete design egyre progresszívebb módon képviselhesse a betont mint sokoldalú és változatos anyagot.

Az elmúlt 5 évben végbement fejlődésekről, és a vásárlók betonnal való kapcsolatáról kérdeztem Anitát, akinek legújabb termékcsaládja hamarosan debütál.

Menőnek számít a beton manapság? Mennyire nyitottak rá a vásárlók?

Menőnek számít egy betontárgy, de már nem elég önmagában az anyaghasználat. Kellenek az izgalmas megoldások, anyagtársítások, az okos funkciók és persze a jó minőségű kivitel. Illetve az is fontos, hogy ésszerűen használjuk az anyagot, és ne legyen olyan igénybevételnek kitéve, amelynek hosszútávon nem tud megfelelni.

Mitől különleges az AB concrete design? Milyen lényeges jellemzőket emelnél ki leginkább a versenytársaidhoz képest?

Szerintem a betonhoz való hozzáállásom emel ki a versenytársak közül, hogy folyamatosan kutatok, kísérletezek és mindig új megoldásokat keresek. Általában sokkal előrébb járok, gyakran látok kis márkáknál olyan formai megoldásokat, amik már évek óta jelen vannak a termékkínálatunkban. A másik különbség a minőség. Mivel eredetileg porcelántervező vagyok, és ezt a szakmai tudást és precizitást emeltem át a gyártásfejlesztésbe, így jóval magasabb minőségűek a termékek.

Mi volt a legjelentősebb projekted eddig, amin dolgoztál?

Ennyi év után még mindig az úszó betonszigeteket emelném ki. Az az a projektem, ami alkotóként az első nagy szerelem volt. Annyi energiát azóta sem fektettem egyetlen tárgyba, mint a szigetek első prototípusába. Rengeteget tanultam abból a projektből, főleg magamról, és azért is emelem ki mindig, mert szakmai téren is nagyon meghatározó volt: a jelenlegi üzleti és partneri kapcsolataim jelentős része valamilyen szinten kötődik ahhoz a projekthez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor elkezdted az AB-t, mi volt az elképzelésed a célközönségről, formavilágról, terméktípusokról? Mi változott ez idő alatt?

Az úszó betonszigetekkel kezdődött minden, az volt az első termék. Nagyon nagy szerelem volt az a projekt, de éreztem, hogy szeretnék majd visszatérni a kisebb léptékű tárgyakhoz. Alapvetően mindig a határok feszegetése volt a cél, és az, hogy a betonnak olyan tulajdonságait emeljem ki, amik ellent mondanak a sztereotípiáknak, valamint olyan tárgyakat tervezni és kifejleszteni, amik sokat elárulnak az anyagról és szerethetővé teszik a betont. A célközönség az, ami az évek alatt folyamatosan körvonalazódott; a bevételek jelentős része a céges partnerajándékokból és az egyedi megrendelésekből van, többnyire építőiparhoz köthető cégek vagy rendezvényszervező cégek a megrendelők.

Mi jelenti az AB számára a legnagyobb szakmai elismerést? Milyen visszajelzéseket kaptál az utóbbi időben intézményektől, partnerektől, vásárlóktól?

A legnagyobb szakmai elismerés számomra, hogy több mint 5 év után még mindig működik a vállalkozás, és egyre nagyobb ütemben fejlődik. Ami szintén elismerés, hogy már nem feltétlen számít újdonságnak az anyaghasználat, még mindig nagyon népszerűek a termékeink. Nem csak azért, mert izgalmas, hogy betonból vannak, hanem azért is, mert jó tárgyak.

Hol tart most az AB a korábbi elképzeléseidhez képest? Mit tartogat magában a jövő számodra?

Sokkal többet hoztam ki a betonból, mint amit valaha is sejtettem. Számos technológiai és gyártásfejlesztési újításon vagyok túl, rengeteg egyedi és egyedülálló projekttel kísérleteztem. Sikerült nemzetközi szinten is egy olyan sokszínű betondesign portfóliót összeállítanom, amire nagyon büszke vagyok. Üzleti téren is sokat fejlődtem, most a fő feladat, hogy a szervezeti feladatok és a folyamatos tanulás és kutatás mellett is minél több energiát tudjak fordítani a kreatív feladatokra. A márka életében pedig éppen mostanában történik a következő nagy lépés: az év elején indítjuk útjára azt az üzleti ajándék vonalat, amelyre már eddig is voltak példák, azonban ez immár egy nagyon meghatározó szegmens lesz az életünkben. A korábbi kutatásaimnak, fejlesztéseimnek köszönhetően mára már többszáz darabos megrendeléseket is vállalunk magas design értékkel, ezzel pedig a partnerajándékok között igazi hiánypótlók leszünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

// / 

AB CONCRETE DESIGN WEBOLDAL | FACEBOOK | INSTAGRAM

Szerző: Diera Eftimia