FORMULA E VISION 2030


A Mercedes-Benz Daimler AG és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közötti 15 éves sikeres együttműködés bizosítja a világszínvonalú szakértői támogatását az ígéretes tehetségeknek. A fiatal tervezők számára előző félévben a Mercedes-Benz a Formula E versenyautózás jövőjének megtervezését tűzte ki célul. Feladatuk volt egyrészről a járműtervezés, másrészről a versenyzés újragondolása. A versenykoncepciók alakulását a folyamatos konzultációk és reflektálások egészen új szintre emelték, amelyek eredményeképp a MOME formatervező diákjai sokoldalú, izgalmas koncepciókat mutattak be a projekt záróprezentációján.

Csihar Marcell

Csihar Marcell

Csihar Marcell

Csihar Marcell

Csihar Marcell az elektromos járművek lobbanékonyságát, és hatékonyságát vette alapul. Fontos szempont volt, hogy nagy sebességnél a lehető legáramvonalasabb legyen a jármű, viszont a kanyarokban elegendő leszorító erőt tudjon termelni. Ezt különböző aktív-aerodinamikai elemek használatával érte el. A hatékony, gyors kanyarodást segítő további tényező, hogy a pilóta motoros-pózban ül, és a motorversenyzőkhöz hasonlóan be tudja dönteni a járművét a kanyarokban. A versenykoncepció szerint a verseny – a Tour de France-hoz hasonlóan – lezárt közutakon zajlik, így több néző követheti nyomon élőben az eseményt.

Herrmann Markus

Herrmann Markus

Herrmann Markus

Herrmann Markus

Herrmann Markus terve a fenntartható, környezetbarát technológiák innovációján, valamint a rajongókkal, nézőkkel való új kapcsolatok kialakításán alapszik. Markus koncepcióversenye egy óriási, úszó városon valósulna meg, amely arra a felvetésre épít, hogy a tengerszint-emelkedés várospusztító hatásai és a túlnépesedés miatt el fognak terjedni ezek az úszó metropoliszok. A koncepciójában a technológia egy olyan új nanoanyagot alkalmaz, ami a tengervizet hidrogénné alakítja. A hidrogént üzemanyagcellák alakítják át elektromos árammá, ami hajtja az autókat. Markus tervezett járműve három részből áll: egyik része a kapszula, amely a sofőr és az energiarendszerek helye. A szárazföldi modul a versenyautó-platform négy kerékagy motorral, a két vitorlás szárnyashajó pedig a vízi modult adja.

Schumacher Dániel

Schumacher Dániel

Schumacher Dániel

Schumacher Dániel

Schumacher Dániel koncepciójának lényege, hogy az autóversenybe olyan technológiát integráljanak, amely rendelkezik társadalmi és szociális vonzattal is. Az általa tervezett autó alternatív irányítással vezethető. A jármű együtt működik a pilótával, mintegy kiegészítve és kiterjesztve képességeit. A vezető izmainak használatával irányítja az autó mozgását. Így fejlődhet ez a technológia, és ez által visszakerülhet az egészségügybe, és fejlődhet az elektromos impulzus alapján történő protézisvezérlés.

Szabó Eszter

Szabó Eszter

Szabó Eszter

Szabó Eszter

Szabó Eszter a jövő Formula E koncepciójában a versenyzők különböző nagyvárosokban mérettethetik meg magukat éjszakánként, ezzel a nappali közlekedést nem korlátozva. A koncepció lényege arra vezethető vissza, hogy a versenyzés túlnyomó részben a mérnöki csapattól, befektetőktől függ, miközben a rivaldafényt a pilóták kapják. Az ebből átültetett idea, hogy a jövő autonóm közlekedési rendszerében, bárkiből válhatna győztes. Fél-autonóm autók biztosítanák a vezetési és versenyzési élményt, amely biztonságos és elérhető adrenalinlöket lenne a versenyautózás szerelmeseinek. A jármű formai és aerodinamikai jellegzetességét oldalán húzódó lamellák adják, amelyek az első két kerék mozgatását teszik lehetővé. Gyorsító szakaszokban, az első két kerék szorosan egymás mellett fut, a lamellák egyben légbeömlőként is funkcionálnak. Kanyarokban szükségesebb a nagyobb leszorító erő és a stabilitás, így fékezésnél a lamellák összehúzódásával a kerekek kiszélesednek.

// /

Szerző: Szabó Eszter