Ezerarcú Rikov


A divatvilág őrült pörgése közben még mindig túl kevés figyelem irányul a környezettudatos, fenntartható slow fashionre. Az irányzat egyik budapesti képviselője Rikov, aki márkája megalapításakor az innovatív technológiák és a környezetbarát anyagok ötvözését tűzte ki célul. Kísérletező szellemét és látásmódját a MOME-n folyatott tanulmányai alatt is folyamatosan kamatoztatja és fejleszti. Mostani projektje egy kevésbé ismert oldalát mutatja meg, és egy meseszerű világba kalauzol minket!

A féléves tervezés során a másodéves, bőrös hallgatók egy-egy huszadik századi bőrtárgyat választottak, majd ebből inspirálódva háromdarabos táskakollekciót kellett megalkotniuk. Rikov formailag és technológiailag egyik berlini ereklyéjét vette alapul, amely egy újrahasznosított bőrből készült pénztárca. A darab különlegessége, hogy varrás nélkül állítható össze a hajtásoknak és csapolásoknak köszönhetően.

Rikov a féléves tervezését a vintage cirkusz témája köré építette, és a pénztárca szerkezetét elemezve kezdett el gondolkodni. A misztikumok, csillagászat és asztrológia, mind-mind hatással voltak a 20. századi cirkuszi világra. Ezt megidézve Rikov a holdfogyatkozás és a telihold közötti átmeneteket vizsgálva, a hold sarlóit szimbolizálva, cikkelyekből építette össze szabásmintáit. Fontos szempont volt, hogy olyan íves alakzatok jöjjenek létre, amelyek varrás nélkül, csapolásokkal állíthatók össze. Az alaprajzok megalkotása rengeteg gondolkodást és makettezést igényelt, ennek köszönhetően azonban nem sematikus variációk születtek, hanem egy változatos kollekció, amely formailag mégis koherens.

A tervezés fontos lépése volt az anyagválasztás is. A csillogás és esti fények megjelenítése mellett Rikov alternatív megoldásra törekedett; kötött hulladékaiból kezdett el kísérletezni. Nem kis kihívás egy finom, kötött anyagot „bőrszerűvé” tenni! Végül fémszálak felhasználásával szokatlanul merev és sűrű kötött lapokat készített, amelyre aztán PVC lapokat préselt. Ez olyan technológiai szabadságot adott, ami megkönnyítette a szélek eldolgozását és biztosította a textil tartósságát.

Szerényen, mosolyogva hallgatja Rikov a dicséreteket. Megrendelése bőven lenne, viszont ő nem ezért csinálja; minden darabot gondosan készít el és szeretettel ad. Egyedi és megismételhetetlen jelenség Budapest forgatagában.

// /

Rikov FACEBOOK

Szerző: Huszár Réka