6 könyv, ami minden designmenedzser polcán megtalálható


Olvass! De mégis mit? Itt jön képbe ez a cikk. Kezdd ezzel! Minden olyan könyv benne van, amit a design- és művészetmenedzsment képzésem első 8 hónapjában ajánlottak olyan oktatók és vendégek, akik egy sikeres céget tudnak maguk mögött, és emellett kiemelkedőek a szakterületükön. A merítésben megtalálhatóak reklámról szóló írások, de más témákat is érintek, mint például a UX vagy a design thinking.

Tim Wu: Attention Merchants, 2016

Alapvető gondolata, hogy a médiatulajdonosnak a fogyasztó nem ügyfele, hanem terméke, akit elad a valódi ügyfeleinek, a hirdetőknek. Az Attention Merchants az 1833-as kezdetektől napjainkig mutatja be a reklám és a vele fejlődő tömegpropaganda első lépéseit a modern személyre szabott hirdetésekig.

Tim Brown: Change by Designs, 2009

A design thinking bibliája. Tim Brown, az IDEO vezérigazgatójaként, a terület egyik mestere. Rámutat arra, hogy a kész ötletnek milyen fontos része az út, amin eljutsz hozzá, és ezt hogyan fejleszd. Egy jól megszervezett folyamatból zseniális gondolatok fejlődhetnek. Segít, hogy kreatívabb és innovatívabb légy. Szabályokat ad a kezedbe, amiket akár a saját márkád létrehozásakor is hasznosítani tudsz.

Don Norman: The Designs of Everyday Things, [1988] 2013

Lerakja a felhasználóbarát tervezés mögött húzódó filozófia alapköveket. Elolvasása után a leghétköznapibb dolgokat is másként fogod látni, például az ajtón a kilincset. Nagyon emberközpontú, és igaz még ma is. Összekapcsolja a tervezést a pszichológiával és a tudományt az iparral.

Louis Rosenfeld, Peter Morville, Jorge Arango: Information Architecture, 2015

Száraz, de rendkívül informatív írás. Abban segít, hogy az ügyfél elégedetlenségéből hogyan nyerj információt, amivel fejlesztheted a terméked. Ezeknek a tapasztalatoknak a feltérképezése három részre tagolódik, melynek részeként megérted a diagram létrehozásához szükséges elveket, valamint megtanulsz olyan eszközöket létrehozni és használni, mint a service blueprintek vagy a customer journey térképek. Ha végzel vele, profi leszel a területen, és a negatívumból csak egy utat fogsz látni a fejlődés felé.

Peter G. Rowe: Design Thinking, 1987

Design thinking gondolatokkal az építészetben és a várostervezésben. Peter Rowe a Harvard professzora, azokat a struktúrákat veszi alapul, melyek közvetlenül kapcsolódnak a tervezői pillanatokhoz, amik szükségesek egy épület vagy egy városi tárgy létrehozásánál.

Design Kit – The Field Guide to Human Centered Design, 2015

Segít megismerni az embereket, akiknek tervezel, hogy hatékonyabb ötleteket készíthess, és végső soron kreatívabb megoldásokat találj. Tartalmaz 57 tervezési módszert, és megmutatja, hogyan és miért befolyásolhatja az emberközpontú tervezés a szociális szektort. Közösségi finanszírozásból, 1300 támogatóval jött létre a könyv. Útmutatóként a tervezésekhez, példákkal kiegészítve.

// / 

Szerző: Tóth Tekla