Villanások Milánóból


Nemrég Milánó egyetlen belvárosi utcáján sem lehetett anélkül végigsétálni, hogy az ember ne találkozott volna a Milánói Design Héthez kapcsolódó kiállítással, installációval vagy előadással. Az idei eseménysorozat középpontjában a fenntarthatóság és az innováció állt.

kép forrása: Dezeen

Pontosan kidolgozott menetrenddel érkeztünk Milánóba. Tudtuk, mit melyik nap akarunk megnézni, mennyi idő alatt jutunk el egyik helyszínről a másikra, mikor kell apróbb szüneteket beiktatni, stb. Ez a gyönyörűen felépített program gyakorlatilag a városba érkezésünk tizedik percében hullott darabjaira. A kinézett helyszínek egymástól maximum 20-30 percnyi séta távolságra voltak, ezért úgy gondoltuk, nem ülünk metróra, s két legyet ütve egy csapásra, a várost is megnézzük. Ennek a döntésnek az eredményeképp este döbbentünk rá, hogy a kijelölt helyszínek töredékéhez jutottunk csak el. Hol egy Alessi üzletbe invitáltak bennünket a 4 helyett 5 évszak illatának megtapasztalására, hol egy Ettore Sottsass bútorokkal zsúfolt kis boltban kaptunk rögtönzött tárlatvezetést, vagy kínáltak bennünket különleges japán levessel, miközben egy ázsiai erdő kellős közepére varázsolták kis csapatunkat egy sötét milánói galériában. Így tehát spontán módon vetődtünk be olyan felejthetetlen kiállításokra, melyek a programcunamiban egyébként elsikkadtak volna.

Az alábbi kis összefoglaló ennek megfelelően teljesen szubjektív módon ad ízelítőt az ezernyi projektből, amivel a nyüzsgő olasz városban találkoztunk.

Mutáns anyagok

A Mutant Matter című kiállításon a Dutch Invertuals és a Franklin Till Studio közös munkájának igen izgalmas eredményeit mutatták be. A kiállító 10 designer közös célja új anyagok létrehozása, régi tárgyak számára új felhasználási módok felfedezése, és az ember által termelt szemét mennyiségének csökkentéséhez új módszerek megtalálása volt.

Xandra van der Eijk | Mutant Matter | kép forrása: www.xandravandereijk.nl

Xandra van der Eijk különböző fémek és a háztartásokban használt gyenge hatású kemikáliák egymásra hatását vizsgálta a Future Remnants címet viselő projektjében. Az anyagok 2-7 napig voltak kölcsönhatásban egymással. Már ez alatt az igen rövid idő alatt is csodálatos kristályok, színek, mintázatok alakultak ki. Az eredmény komoly gondolkodásra késztet arról, mit is okozunk az ennél jóval durvább vegyi anyagok hosszútávú használatával bolygónkon. Az emberi tevékenység által létrejövő ásványok megváltoztatják a Föld geológiáját, s ezáltal az emberiség jövőjét is.

Shahar Livne Lithoplast című projektjének célja, hogy újra összekapcsoljon bennünket a természettel. Az emberiség történelme során mindig a természetben fellelhető anyagok használatára hagyatkozott. Napjainkban azonban ez már nem így van. Az ember a saját maga által teremtett anyagoktól vált függővé. Livne kísérleteivel eldobott műanyagokat alakított át agyagszerű anyaggá. A jövő embere számára a saját maga által termelt hulladékból így hoz létre új értéket. Livne víziója, hogy a jövő embere a műanyagra nosztalgiával – mint értékre – tekint, melyet ősi lelőhelyeken bányásznak majd.

Új ház 48 óra alatt

Massimiliano Locatelli 3D nyomtatott háza | kép forrása: Wallpaper

A Mutant Matter izgalmas kísérleteit követően egy, már néhány lépéssel előrébb tartó innováció prototípusára bukkantunk a dóm térhez közeli Piazza Cesare Beccarián. A történelmi épületek tövében egy robotok által 3D nyomtatással készített épület emelkedett. Az Arup és a CLS Architetti közös projektjeként létrehozott 100 nm-es épület mindössze 48 tényleges munkaóra alatt épület fel.

Massimiliano Locatelli 3D nyomtatott háza | fotó: Kovács-Sárközi Helga

A felállított ház egyelőre tehát csak prototípus. Célja, hogy megmutassa, van alternatíva az építészet területén is. A falaknak sem kell feltétlenül egyeneseknek lenniük. A cég folytatja a fejlesztést annak reményében, hogy nemsokára gyors és olcsó házak épülhetnek ezzel a technológiával. A 3D nyomtatott betonházak előnye, hogy a gyors és hatékony építés csökkenti a keletkező építési hulladék mennyiségét, s darabjai az épület életének végén ismét hasznosíthatók.

Jövőbe mutató víziók

A Ventura Future című kiállításon bemutatott projektek leginkább kérdésfelvetések, gondolkodásra ösztönző installációk. A fiatal művészek itt nagyrészt az emberiség jövőjével kapcsolatos vízióikat mutatták be a milánói gyógyszerészeti fakultás régi, elhagyott épületében. A kiállítás karakteréhez tökéletesen passzolt az a miliő, amit a korábbi diákok által hátrahagyott laboratóriumok és eszközök világa teremtett.

Andreas Wagner | Microbes I. | kép forrása: burg-halle.de

Az alkotások között baktériumok által növesztett eszközök mellett találkozhattunk például egy idős hölgy, Claire történetével is 2045-ből, aki feleségül ment szeretett robotjához Toniihoz. Nina Cutler a projekt keretében többek közt arra kereste a választ, vajon ha idős rokonaink és beteg szeretteink ápolását robotokra bízzuk, felmentve érezzük-e magunkat a velük kapcsolatos felelősség alól?

Nina Cutler | fotó: Kovács-Sárközi Helga

Salone del Mobile

Ez az az esemény, amiről valóban csak apró szikrákat lehet felvillantani. Nyitástól zárásig szinte megállás nélkül jártuk a kiállítótereket, melyekben nevesebbnél nevesebb cégek, kortárs és örökérvényű tervezők munkáival találkozhattunk. Ültünk Mies van der Rohe és Breuer Marcell által tervezett székben, beszélgettünk karrierjük elején járó fiatal tervezőkkel, és kipróbáltuk multinacionális cégek legújabb fejlesztésű eszközeit.

A Ventura Future kiállításon tapasztaltak után különösen érdekes és elgondolkodtató volt látni itt például a Siemens okoskonyháját, ahol minden eszköz arra hivatott, hogy maximálisan kiszolgálja a felmerülő igényeinket, vagy beszélgetni az Amazon okos asszisztensével, Alexával, esetleg egy VR Headset segítségével sétálni egy virtuális otthonban.

5 nap elteltével életre szóló élményekkel és azzal a meggyőződéssel tértünk haza, hogy a Milánói Design Hetet minden designnal foglalkozó diáknak látnia kellene legalább egyszer!

// /

Szerző: Kovács-Sárközi Helga