Trending in Painting


A „meanwhile in…” mémek a közösségi médiában keringő tartalmak speciális típusai. Kiindulópontjukként általában a tömegmédia által megszokottnak tekintett mintáktól eltérő, sokszor marginális helyzetű országok vagy szubkultúrák megdöbbentő, abszurd eseményeiről készült fotók szolgálnak. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Kortárs Művészetelméleti és Kurátori Ismeretek mesterszakos hallgatói erre a mémtípusra építették diplomaprojektjüket.

Ennek ellenére – vagy éppen ezért – a Meanwhile in Painting projekt 2018 tavaszán a kortárs magyar festészeti színtér aktuális kérdéseivel van elfoglalva. Amint azt a kurátorok – Balázs Barnabás, Csóka Heléna, Kollár Dalma Eszter és Marton Zita – megfogalmazták, az elmúlt években megerősödött a festészettel kapcsolatos nemzetközi diskurzus, a hazai művészeti közegben mégis kevés lehetőség adódik a festészet jelenére reflektáló párbeszéd kialakítására. A projektnek tehát már a címe is – azon túl, hogy a mémkultúra térhódítására utal a technológia hálózati korszakában – konkrét kérdéseket vet fel. Vajon a festészet és a festészeti szcéna felfogható olyan területnek, amely környezetétől elzártan, konzerváltan működik? Vagy talán mégis hat rá – és ha igen, akkor hogyan – az ipari képalkotás kortárs technológiája, azaz a digitális kijelző dominanciája?

A válasz első része a Budapest Galériában tető alá hozott kiállítás, amely olyan fiatal – feltörekvő – festők és a festészet médiumára reflektáló művészek – Batykó Róbert, Keresztesi Botond, Kristóf Gábor, Nemes Márton, Sági Gyula, Süveges Rita, Szinyova Gergő, Tivadar Andrea – munkáit mutatja be, akiknek alkotói gyakorlatában meghatározó szerepet játszik a technológiai fejlődés, a hálózati kultúra terjedése vagy a poszt-digitális vizualitás. A kiállításnak, mint a szervezők írják, több nagyszabású nemzetközi referenciája is van, amelyek közül kiemelhető a 2015-ös Painting after Technology és a 2016-os Painting 2.0: Expression in the Information Age – a témában mára valóban klasszikusnak számító – összeállítás.

A projekt második részét egy interjúsorozat képezi, amely a Bem Moziban nyilvános vetítés keretében, valamint a projekt oldalán is megtekinthető, a kiállítás dokumentációja és a hozzá kapcsolódó szövegek mellett. A Budapest Galériában szereplő művészekkel készített interjúkat a filmes anyagban olyan nevekkel egészítették ki a készítők, mint Bak Imre, Czernecki Tamás, Einspach Gábor, Fenyvesi Áron, Gaál József, Kukla Krisztián, Monory Ráhel, Radák Eszter, Spengler Katalin és Szűcs Attila, olyan témák kapcsán, mint az oktatás, a műkereskedelem és a magyar festészet nemzetközi kontextusa. A projekt konzulense Fehér Dávid, aki a Ludwig Múzeum 2017-es festészeti szimpóziumán maga is nyilvános előadásban feszült neki a témának: a festészet szerepének az információ korszakában.

Batykó Róbert | Transform, 2017, olaj, vászon, 145 × 180cm

Szinyova Gergő, Cím nélkül (Ismeretlen), 2018, akril, vászon, 120 × 90 cm

Kristóf Gábor, Heidi Composition of 3 (2 standards) II., 2017, 93,2 × 69cm, ofszet nyomóköpeny

Keresztesi Botond, Male Bitch, 100 × 100cm, akril, vászon, 2015

// / 

Meanwhile in Painting | Budapest Galéria | 1036 Budapest, Lajos utca 158. | 2018/5/12 – 2018/6/3

Szerző: Boné Ferenc