Saját utak keresése – MOME textil kipak 2018


A tavaszi kiértékelések még az őszinél is nagyobb izgalmakat hoznak magukkal a MOME életében, így a Textil Tanszéken is; az elsőévesek szakosodása mellett a diplomázó hallgatók utolsó kiértékelése is ilyenkor történik. Az egy hétig tartó kiállítás mellett a végzősök prezentációi két napig zajlottak – idén a hangsúly a tervezői identitás keresésén és meghatározásán volt. Hogyan definiálja magát egy diplomázó textiles, egyáltalán milyen módon jelenhet meg a tervezői én egy textil, öltözékkiegészítő vagy ruhakollekcióban?

Vincze Borbála

A BA képzés utolsó félévében a tervezési feladat a textiltervező tanszék minden specializációján egységesen a „névjegy” hívószóval indulva a hallgatók személyiségét, tervezői attitűdjét, alkotói kézjegyét helyezte a középpontba. Ezzel teret biztosítva az egyéni önkifejezésre, a tervezői én keresésére és definiálására, a diplomázó hallgatókat.

Az eredmény magáért beszél: a kiállítás harsányan reprezentálja a textiles hallgatók sokszínűségét, ahogy a személyes inspirációk változatos feldolgozása találkozik a rendelkezésre álló technikák és technológiák kreatív alkalmazásával. Az izgalmas grafikai, formai megoldások, textilstruktúrák mellett maga a funkció, vagy a technológia is öndefiniáló lehet: egy varrás nélküli, szegecselt táska, vagy épp egy újrahasznosított textileket újraértelmező falburkolat egyaránt sokat árulhat el a tervezői attitűdről.

Labus Lili

Egy ilyen feladatnál nemcsak a végeredmény, de maga a folyamat is izgalmas, a kiállításon bemutatott sketchbookok arról mesélnek, milyen kalandos lehet egy ilyen útkeresés. Az eddigi kiállításokkal összehasonlítva most különösen gazdag és inspiratív folyamatokat láthattunk, a személyes kötődésből fakadó intenzív munka gyümölcseként.

Reméljük, minél több diplomázó szakmai sikereiről számolhatunk be a közeljövőben, a diplomamunkák pedig hamarosan a MOME diploma honlapján is megtekinthetőek lesznek.

Szabó Korinna

Szabó Korinna

Szabó Korinna

Vincze Borbála

Simon Zoltán

Bodnár Dorottya

Bodnár Dorottya

Botz Vivien

Botz Vivien

Kormos Dorka

Vámi Kristóf

// / 

Témavezetők: Bráda Judit, Bényei Tünde, Révész Eszter, Kele Ildikó

Fotók: Lakos Máté, Ujvári Csaba, Burány Veronika

Szerző: Burány Veronika