Textil fantazmagória Papp Piroska Anna diplomakollekciójában


A MOME-n idén végző textiltervező hallgatók diplomunkajának hívószava a „Névjegy” volt. Olyan kapszulakollekciót kellett tervezniük és kivitelezniük, amely tükrözi a hallgató egyéniségét, tervezői attitűdjét, és magán viseli az alkotó kézjegyét. Papp Piroska Anna kollekciója gyermekkori mesevilágába kalauzol el bennünket. A ruhadarabok hangulatában jelen van a lezserebb, naturalisztikusabb, már felnőtt személyisége, de mellette felsejlik az egykori, tündérporos fantazmagória, ami csillogó fonalként szövi át a ruhákat és Piroska karakterét. Gyermek- és felnőttkor személyes összekötése ez elméleti és gyakorlati síkon.

Piroska egész jellemét átitatja egyfajta romantikus elvágyódás az érintetlen természetbe, lombos erdőkbe, egy ábrándos alternatív valóságba. Egy folytonos vágyakozás, egy állandó „bárcsak-érzés” maradt vele gyerekkorából, amelyet ugyan elhaványít a racionálisabb felnőtt énje, mégis szerves része maradt személyiségének. A Nalery, ami saját márkájának is névadója lett, egy mesebeli alteregójának a neve, aminek történetét hosszú éveken keresztül írta és illusztrálta kislányként. Nalery most kilépett a valóságba, és Piroskával ötvöződve jelenik meg a kötött pulcsikon, kényelmesen elegáns ruhadarabokon. Az egykori képeskönyv stiláris elemei kelnek itt életre.

A kollekciót szervező tölgyfalevél motívum is Piroska erdők iránti rajongásán alapszik, valamint a tölgyfa által közvetített nemes értékeken: a stabilitáson és az ősi életerőn. Az organikus forma visszaköszön a kötések mintázatában, a hullámzó szabásvonalakban: a selyemruha díszítésében, a zseb és a mandzsetta ívelésében, a kabát hátsó rafinált megoldásán, valamint a ruhákat kiegészítő, kézzel készített kerámia brosson. A mélykék a titokzatos éjszakák hangulatát szimbolizálja, a pasztell lilák a ”tündér-ént”, a bézs szín pedig természetközeliséget, a naturális szemléletmódot, a racionalizálódás folyamatát és  a földre visszahúzó hatásokat.

Piroska diploma kollekciója, nem akar másnak tűnni, sem kevesebbnek, sem többnek, mint ami valójában. Elvarázsolt képzelgés hordható szintre redukálva, két életszakasz alkuja és barátsága. Mindez az egyetemi évek alatt megszerzett technikai tudástárát kamatoztatva, gondosan elkészítve. Őszinte vizuális lenyomata önmagának, tervezői hozzáállásának. Ez volt talán a legnagyobb kihívása az idei feladatkiírásnak: mindenféle megfelelési kényszert és alkotói álarcot levetkőzve, egy kollekcióba sűríteni legbensőbb, személyes stílusod és momés éveid tanulságát.

// /

Fotók: Liziczai Réka

Smink: Horváth Glória

Nalery Instagram

Szerző: Gollob Lilla