Több mint 100 tervező mutatkozik be az idei Ékszerek Éjszakáján


Miklósi András

Pénteken negyedik alkalommal kerül megrendezésre a kortárs ékszerkiállításokat felvonultató Ékszerek Éjszakája BDPST. Az alkotók független egyéni vagy csoportos kiállításon vesznek részt. Ez év szeptemberében rekord mennyiségű esemény várja a látogatókat; 110 alkotó mutatkozik be 42 budapesti és 1 pécsi helyszínen, amelyek az Ékszerek Éjszakája térképével szeptember 21-én délután négy és éjfél között lesznek bebarangolhatók.

Az idei év több szempontból is újdonságot tartogat: az első és talán legfontosabb törekvést a külföldi alkotók bevonása jelenti. Az Ékszerk Éjszakájának fő célja a hazai tervezőkből álló kör kitágítása, de az esemény teret ad a külföldi alkotóknak is, hogy itthon nagyobb ismertségre tegyenek szert, aminek köszönhetően a magyarok aktivitása nemzetközi színtéren is figyelmet kaphat. Ez a kölcsönösség hazai és külföldi alkotók között illeszkedik az idén meghirdetett pályázati témához, amelynek hívószava: SZIMBIÓZIS.  A felhívás nemzetközi platformokon is elérhetővé vált, így nem meglepő, hogy a 88 beérkező pályamunkának közel fele külföldi. A pályázati anyagot elbíráló független zsűriben elismert alkotók, kurátorok, elméleti szakemberek működtek közre.

A zsűrizés végeredményeképpen a 38 legjobbnak ítélt pályamunka kerül bemutatásra a Kortárs Építészeti Központban 2018. szeptember 21-23. között, ahol a programsorozat főbb eseményei kapnak helyet.

Tengely Nóra

Az idei év vendégkiállítása a K.A.S. Galériában lesz látható, ahol a németországi Burg Giebichenstein University of Art and Design Halle neves professzora Hans Stofer és művészeti asszisztense, Melanie Isverding a hallgatókkal együtt mutatják be munkáikat.

Szombat este egy különleges esemény várja a látogatókat a város szívében, egy Dob utcai bérház belső udvarában Gisbert Stach késdobáló ékszer performanszát tekinthetjük meg.

A számos kiállítás megtekintése mellett idén több új programmal bővül a rendezvény: az elismert, svájci születésű, Londonban élő alkotó és kurátor Hans Stofer tart kétnapos workshopot 12 fő bevonásával, ahol a résztvevők bekötött szemmel alkothatnak, teret engedve a taktilis (tapintásra hagyatkozó) érzékelésük pontosabb megismerésének. A másik fontos esemény egy olyan, kifejezetten alkotóknak szánt, szakmai nap, amely során 3 neves tervezőművész:  Hans Stofer, Melanie Isverding, Péter Vladimir tart angol nyelvű előadást az érdeklődőknek.

Az Ékszerek Éjszakáját idén a H6 kortárs ékszertervező csoport szervezi. A programok célja a magyar kortárs ékszertervezés szélesebb körben való megismertetése, illetve a pályakezdő és gyakorlott alkotói közeg inspirálása, összefogása. A programok mellett fontos megemlíteni, hogy mind a független kiállítók, mind a „Szimbiózis” pályázat résztvevői között számos nagy értékű díj talál gazdára.

Fazekas Veronika

// /

A részletes programért látogassatok el az Ékszerek Éjszakája BDPST honlapjára: www.ekszerekejszakaja.com

Forrás: sajtóközlemény