Bemutatjuk a Magyar Formatervezési Díj 2018-as nyerteseit


A közel négy évtizedes múltra visszatekintő Magyar Formatervezési Díj és a jubileumi tizedik évét ünneplő Design Management Díj ünnepélyes átadásával nyílt meg idén is a tizenöt naposra duzzasztott Design Hét Budapest rendezvénysorozata. Bemutatjuk az idei nyerteseket.

Magyar Formatervezési Díj | kiállítás | Fotó: Danyi Balázs

A „Missziónk: a Design” mottóval összhangban a designalapú gondolkodás gazdasági potenciáljának közvetítése, a kreativitás társadalmi szerepének tudatosítása, a fenntarthatóság, a felelősségvállalás, a versenyképesség, valamint a múltból táplálkozó és jövőnket alakító innováció irányelveit emelte ki Dr. Łuszcz Viktor, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a versenyművek elbírálásának szempontjai sorolásában.

A gazdasági, üzleti, jogi szakemberekből és tervezőművészekből összeállt tizenkéttagú bírálóbizottság termék, terv, diák és vizuális kommunikáció kategóriában szavazott a versenymunkák legjobbjaira. A kiállítás többi pályaműve között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács osztott még különdíjat.

Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám: WIWE (termék kategória)

Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám: WIWE | Fotó: Danyi Balázs

A csomagolásával és logójával harmonizáló, rendkívül ízléses megjelenésű, okos szívdiagnosztikai eszköz egyetlen névjegykártya méretű szerkezetbe sűríti a pulzus, a véroxigén, a szívritmus, a lépés és a kalória mérésének funkcióit. A gyártó szoftverén elvégzett kiértékelés megjeleníthetőségéről a Sanatmetal saját fejlesztésű mobilapplikációja gondoskodik. Az USB-csatlakozón tölthető, egy gombnyomással működtethető orvosi eszköz elsőkézből segítheti a lakossági felhasználót a stroke vagy szívmegállás megelőzésében.

Csoma Sarolta és Horváth Máté: MIX (terv kategória)

Csoma Sarolta és Horváth Máté: MIX

A good design és a hagyományos skandináv elemeket ötvöző karszék frissességét a szép rajzolatú világos kőrisfa és az újgenerációs akril kő, a KRION elegáns arányú összhatása adja. Az egyszerűséget és kényelmet szem előtt tartó tervezők a biztonságos és tartós össze- és szétszerelhetőség kedvéért oldható kötéseket alkalmaztak, így a kis helyigénnyel szállítható könnyed bútor a gyakran költözők örök darabjává válhat.

Németh László és Varga Dénes: VARGA-FLEXO-OKTOFLEX PREMIUM (terv kategória)

Németh László és Varga Dénes: VARGA-FLEXO-OKTOFLEX PREMIUM | Fotó: Danyi Balázs

A negyedszázados, háromgenerációs szakmai tapasztalatot összegző családi vállalkozásban fogant központi ellennyomó hengeres nyomdaipari flexnyomógép minden ízében az innovációt példázza. Ergonomikus és felhasználóbarát kialakítása, szoftveres támogatottsága és moduláris továbbépíthetősége az ember-gép kapcsolat optimális megoldásának biztosítéka.

Palotai Gábor: LIVSDAL ARCULAT (vizuális kommunikáció kategória)

Palotai Gábor: LIVSDAL ARCULAT

A huszonhatszoros Red Dot díjas Palotai Gábor jól ismert, absztrakcióra hajlamos tervezői szemlélete jelen esetben a LIVSDAL svéd márka arculatában köszön vissza. A brand esszenciáját mesterien megjelenítő arculatot olyan megfoghatatlan egységek inspirálták, mint az atomi vagy levegőrészecskék és pixelek, melyek mint DNS pontok szerveződnek egy koherens és moduláris tipográfiai rendszerbe.

Pákozdi Rebeka: ONNI (diák kategória)

Pákozdi Rebeka: ONNI | Fotó: Ráczmolnár Milán

A MOME-hallgató tartásjavító hátizsákja minőségi alapanyagával és kivitelezésével, funkcionális megoldásaival, valamint gyógyhatásával komplex feladatkört lát el. A kis önsúlyú, praktikus térkihasználású, egyénre szabható és formára önthető hátmerevítővel, valamint ergonomikus vállpánttal ellátott táska a mindennapok kényelmi eszköze lehet.

Révész Eszter: ÚJRAÉRTELMEZETT TRADÍCIÓ (diák kategória)

Révész Eszter: ÚJRAÉRTELMEZETT TRADÍCIÓ | Fotó: Danyi Balázs

Szintén MOME-s diák kreativitását dicséri a hagyományos értékeinket a mai enteriőrbe és tárgykultúrába átmentő, korszerű, és koherens egészként is értelmezhető kortárs textilkollekció. A népi szedettes szőttesek szinte korlátlanul variálható mintázata maga a szövet struktúrájának formálója. A holland kivitelező a régi fonalak taktilis plaszticitását high-tech megoldással idézte meg.

Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor: BOGÁNYI GRAND PIANO B-292 (különdíj)

Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor: BOGÁNYI GRAND PIANO B-292

A hosszú és egyenletes lecsengésű, felharmonikusokban gazdag, lágy tónusú, hosszú élettartamot ígérő nagykoncert-zongora bionikusan futurisztikus formaképzése és felerősített mechanikai funkciója a hagyományokra építő innováció másik méltatott példája.

Serflek Máté: CHICAGO JAZZ FESTIVAL ARCULAT (különdíj)

Serflek Máté: CHICAGO JAZZ FESTIVAL ARCULAT | Fotó: Danyi Balázs

A kimerevített, animált betűtöredékek, és a dőlt sávok mint kísérőmotívumok fekete-fehér zongorabillentyűket idéző formái dinamikus tipográfiává állnak össze az improvizáció, spontaneitás és játékosság dzsesszesen következetes megfogalmazásában. Absztrakció, disszonancia, dinamizmus, összhangzat és egymásra épülő szerkesztés szoros kapcsolatban jelenik meg a sorolható arculattervben.

Veszprémi Gabriella: LAYERS (különdíj)

Veszprémi Gabriella: LAYERS | Fotó: Ajkai Dávid

A visszamaradott bőrdarabok újrahasznosítására kitervelt kísérleti női cipőkollekció a hordhatóság és ipari előállíthatóság figyelembevételével forma- és színvilágában is merész lépést tett a fenntartható divat felé. A MOME berkeiben fogant álmot a Cango&Rinaldi segítette valóra váltani.

Szabó Márton: Q&C NANO (különdíj)

Szabó Márton: Q&C NANO

A tudatos víz- és energiafelhasználás elvén működő ivóvíz-tisztító és adagoló átfolyórendszer újítása az automatikusan kapcsolódó hűtés, valamint az okostelefon-applikáció általi vezérelhetősége. Speciális fejlesztésű fűtőszála segítségével másodpercek alatt forral vizet. A csavar- és illesztésmentes „unibody” köpeny, az extrudált fém ház high-end megjelenést kölcsönöz a könnyen tisztítható és vezérelhető gépnek.

Reiner György: SYSTENTS (különdíj)

Reiner György: SYSTENTS | Fotó: Danyi Balázs

Az ázsiai nomádok jurtáját idéző, korszerű alapanyagú, modulárisan szobaméretűre bővíthető mobil, kompakt és könnyű váz felállítása 15-20 perces munkát igényel. A sátor ipari gyártásra tervezett hajlékony elemei innovatív összekapcsolásukból adódóan egyetlen gombnyomásra diagrid szerkezetbe rendeződnek. Az egyedi tartóvázba integrált gyengeáramú rendszer és a beépített lámpák 12 voltos áramvételi lehetőséget és mesterséges világítást biztosítanak a nap és levegő energiáját is beeresztő tető- és 11 kis szellőzőnyílás mellett.

A hazai design legkiemelkedőbb újító és piacképes produktumait, fejlesztéseit jutalmazó Magyar Formatervezési Díj nyertes pályaművei 2018. október 19-ig tekinthetők meg ingyenesen az óbudai Flashback Stúdióban.

// /

Magyar Formatervezési Díj | kiállítás | Budapest 1033, Bogdáni út 1. | 2018. október 5-19.

Szerző: Mucsi Réka