FRESCH! és ropogós kortárs német design


Óbudára merészkedve, a Flashback Photo Studio épületében szó szerint igazi designmasszával találjuk szemben magunkat. Az egykori gyárépület fényben úszó, néhol kellemesen nyers téglafalai között rendezi csokorba a FRESCH! kiállítás a kortárs német design produktumait, mellettük pedig a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj legkiemelkedőbb pályázóinak és nyerteseinek a munkái is helyet kaptak. De mit is kínál számunkra a FRESCH!?

FRESCH! | Design Hét Budapest 2018 | Fotó: Danyi Balázs

Az immár tizenötödik esztendeje megrendezésre kerülő Design Hét Budapest aktuális díszvendége Németország. Ami a „német design” hallatán elsőként eszünkbe jut, az jobbára a tiszta funkcionalitás, melyben egyesül a technológiai innováció és az időtállóság. Vernakularitás és racionalitás egységeként megvalósuló, letisztult, kifinomult, egyszerűen elegáns tárgyakban ölt testet, amelyek anyaghasználatukban is igyekeznek érzékenyen viszonyulni környezetükhöz. A forma és funkció ilyesfajta együttállása főként hétköznapi használati tárgyakban kristályosodik ki, amelyek folyamatosan körülvesznek bennünket, jelenlétük teljesen megszokott és nélkülözhetetlen számunkra.

A kiállításon az elmúlt évek termékeinek olyan kivonatát tekinthetjük meg, amelyben a „klasszikus” széktől kezdve az okostermosztáton át, a múlt és jelen közötti átmenetre építő csempekollekció is megjelenik. Eltekintve a nem túlzottan szerencsés installálástól, illetve a néhol kényelmetlenül olvasható tárgyleírásoktól, értékes válogatást találunk a Flashbackben.

FRESCH! | Design Hét Budapest 2018 | Fotó: Danyi Balázs

Az egyik legizgalmasabb darab a Yellow Design GmbH által tervezett Luctra Flex állólámpa. A puritán, nyers, letisztult esztétikával rendelkező tárgy nehezen érvényesül a többi termék között, de jobban szemügyre véve igen figyelemre méltó. Nem szükséges áramforráshoz csatlakoztatni, a természeteshez hasonló fényt bocsát ki, amely kíméli az emberi szemet, emellett akár távolról, okostelefon segítségével is szabályozható a szín- és fényintenzitás. Bárhol használható, könnyen mozgatható, a gumiborítás pedig gondoskodik arról, hogy stabil maradjon a lámpa bármely pozícióban.

FRESCH! | Design Hét Budapest 2018 | Fotó: Danyi Balázs

A Design Hét Budapest idei sztárdesignere Sebastian Herkner, aki tradíció és kortárs design kettősségére építi munkáit. A FRESCH!-en megtekinthető kollekciójában a kézzel fújt üveg lágy ívei finomítják a keskeny, indusztriálisnak ható tartószerkezetét az Oda lámpakollekciónak. A víztorony inspirálta, ellentétekre épülő darabok végeredményben harmonikusan összecsiszolódnak és kellemes melegséget sugároznak.

FRESCH! | Design Hét Budapest 2018 | Fotó: Danyi Balázs

Mint sokan mások a Kalkhoff is felismerte a visszanyúló tendenciákat; a néhány évtizeddel ezelőtti divathullámok reneszánszukat élik. Az immár városi élet divatkiegészítőjévé váló kerékpárból kiindulva, a Scent Flow a hetvenes évek esztétikáját kedvelő közönséget célozza meg. Coolságáról nemcsak megjelenése, de teljes egészében környezetbarát előállítása és alapanyagai is tanúskodnak.

A progresszív design iránt fogékony érdeklődőknek a Design Hét Budapest végéig, azaz október 19-ig van idejük megtekinteni a kiállítást.

// /

FRESCH! | Flashback Photo Studio | 1033 Budapest, Bogdáni út 1-3. | Október 19-ig 11:00 és 19:00 között látogatható.

Fotók: Danyi Balázs

Szerző: Kádi Vivien