Design és divat Debrecenben


A Design Hét Budapest vidéki rendezvényeként októberben designvásár, Müskinn-workshop és kerekasztal-beszélgetés várta az érdeklődőket a debreceni MODEM-ben.

Egyre nagyobb számban találunk design- és divateseményeket Debrecenben. A Design Hét zárónapján megtelt a MODEM hazai designerek standjaival, emellett a Müskinn workshopja lehetőséget biztosított az érdeklődőknek, hogy kreatívan alkothassanak a fenntarthatóság nevében, és az Impressziók kiállítás megmaradt molinójából készítsenek pénztárcát.

Este 6 órától izgalmas kerekasztal-beszélgetés következett Karrierlehetőségek a divat-és designszektorban címmel. A meghívott szakemberek Kárpáti Krisztina, PR manager (Levi’s, Herschel Supply Co., TOMS) és a Mod’Art oktató; Sziládi Noémi és Tóth Eszter, a Müskinn és a Bodry Stúdió tervezői, alapítói; Éliás Dávid, tervező (H.ELIX); Zahorján Ivett újságíró (Rebellive, Marie Claire Magyarország), marketing és PR tanácsadó (REBELMEDIA), divat és designmenedzser (ArtConscious), valamint Dombóvári Judit, divatfotós. A résztvevőkkel Lengyel Zsanett, designmenedzser beszélgetett.

A design-és divatszektorban számos lehetőség kínálkozik a lekülönfélébb szakemberek számára. Az alkotókra és a háttérben munkálkodókra ugyanolyan szükség van a minőség és a siker érdekében, azonban lelkesedés és szenvedély nélkül nem sikerülhet az áttörés.

Kárpáti Krisztina és Zahorján Ivett is szabadúszóként dolgozik, az időmenedzsmentet hatalmas mumusnak tartják, de abban egyetértenek, hogy szükséges elsajátítani a hatékonyság és a profizmus érdekében.

A tervezők számára sem egyszerű az elindulás és az ötletek megvalósítása, hiszen számos problémába ütközhetnek. Éliás Dávid, valamint a Müskinn tervezői is saját maguk menedzselik közösségi oldalaikat, próbálnak a hiteles és önazonos kommunikációval érvényesülni.

A kezdő tervezők anyagi helyzete és lehetőségei hatással vannak a szektor más szereplőire is. A legspeciálisabb talán a termékek fotózása, amelyre sokszor nem tudnak megfelelő pénzösszeget elkülöníteni a feltörekvő designerek.

Kiderült, hogy a divat „csillogó világa” nem mindig egyszerű. Minden szereplőnek meg kell küzdeni a legkülönfélébb nehézségekkel és a folyamatos fejlődésre kell koncentrálni. A naprakészség, az állandó reflexió a trendekre és változásokra hatalmas kihívást jelenthet. Kárpáti Krisztina oktatóként akár kéthetente frissíti a diáit ennek okán.

A legfőbb üzenete a beszélgetésnek, hogy teljesen mindegy, milyen végzettséggel rendelkezünk, hiszen a divat és design iránti szenvedélyt sokáig nem tudjuk elnyomni önmagunkban. Legyünk kitartók, alázatosak, akarjunk fejlődni, merjünk kockáztatni, tanuljunk és merjük megvalósítani az ötleteinket.

// /

Fotó: Hutanu Emil

Szerző: Lengyel Zsanett