The Queen Herself – egy szürreális panzió és egy (vagy lehet, hogy kettő) dáma elbeszélése


Egy babakékre festett szoba, párducmintás ágynemű, vörös díszpárnák, babarózsa mintázatú függöny és egy tüllös-csillogós, virágokkal dekorált éjjeli lámpa. Díszletszerű otthon, amelyben kimerevített álomképként mélázik egy bájos fiatal kisasszony, aki talán annál belevalóbb, minthogy kisasszonynak szólíthassuk. Hanyagul az ágyon fekve, pink flitteres ruhában és parókában egy plüss párducbőrt tart lágyan. Ez a vizuálisan tolakodó tünemény Rédling Hanna – akinek már több alkalommal beszámoltunk munkáiról itt, itt és itt –, és aki ezúttal egy még befejezetlen, de annál izgalmasabb projektet hoz magával a Hollandiában található Pieterburen-ből.

A MOME fotográfia mesterszakának elsőéves diákja évek óta különleges szálláshelyeket keresgél és gyűjt, így akadt rá amszterdami tartózkodása alatt a Koningin van Pieterburen, azaz a “Pieterburen hercegnői” elnevezésű panzióra. A sorozat koncepciója valójában véletlenszerűen bontakozott ki, ugyanis a kis szálló tulajdonosa Astrid van Rose egy énekes, művész, komikus, akinek lenyűgöző életútja és giccs iránti rajongása a projekt egyik fókuszába helyezte őt. Panziójának esztétikája teljes egészében illeszkedik Hanna fotóinak képi világához és hangulatához, ezért előzetes egyeztetés után egy hosszú hétvégére ellátogatott a mesebeli helyszínre, ahol a kezdeti vizuális sokk után segédkezett a szálló körüli teendőkben.

Az ott töltött idő alatt Astrid elkezdett beengedni sajátos világaiba. Azóta keresem mellette a képzeletbeli karakteremet és fényképeket készítek a közös élményeinkről.

Hanna sorozatának eddigi képein Astrid otthon mint díva jelenik meg, azonban folytatásként a művésznő énekes karakterét tervezi ábrázolni. Emellett a közöttük kialakult kapcsolat változásával is szeretne foglalkozni, amely azt is magában foglalja, hogy hogyan tud egymáshoz két egyén kapcsolódni, akik két külön kultúrából származnak és jelentős korkülönbség áll fenn köztük. Lehetséges folytatás egy ilyen kicsiny faluba való integrálódás gondolata is, illetve egy klipforgatás is tervben van. Bárhogyan is folytatódik a The Queen Herself, az biztos, hogy Hanna sajátos szemléletével – a legjobb értelemben – nagyon szépen formálja az ízléstelent ízlésessé.

Addig is, a Capa Központban megrendezett THIRTYTHREE című kiállításon Hanna korábbi sorozataiból néhány munkája megtekinthető a hét végéig (december 9.), illetve a panzió folyamatosan foglalható, a programok között pedig megtalálható a hercegnő workshop etikett teadélutánnal.

// /

Rédling Hanna BEHANCE | INSTAGRAM 

Szerző: Kádi Vivien