MOME After: Kudron Anna


A designisso legújabb rovata MOME After címmel debütál. Ebben a sorozatban pályakezdő fiatalok karrierútját mutatjuk be, akik a művészet és a design területén szereztek diplomát az elmúlt pár évben. Olyan kérdéseket teszünk fel nekik, amik nemcsak az egyetemről való kikerülés utáni időszakot taglalják, hanem azt is, hogy amíg tanultak, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, milyen élményeket szereztek, illetve milyen terveik vannak a jövőre nézve. Fontosnak tartjuk, hogy a kulturális életben tevékenykedő fiatalok megosszák tapasztalataikat az olvasókkal, és akár tanácsot vagy inspirációt adjanak saját történeteiken keresztül. Mától hétfőnként egy-egy öregdiák ad választ kérdéseinkre rövid interjú formájában.

Kudron Anna a MOME design-és művészetmenedzsment mesterszakán diplomázott 2014-ben. Már jelentkezésekor is a kortárs színművészet területén dolgozott, és a MOME-t tartotta az egyetlen olyan intézménynek, ahol szívesen tovább tanult volna. A szak pedig annyira tetszett neki, hogy mást nem is jelölt meg, csak a MOME DMM-et. Több, mint két éve váltott a karrierjében egy nagyot: a szabadúszást választotta a korábbról megszokott munkavállalási formák helyett, így már 2016 nyara óta egy kortárs színházi csapat, a Forte Társulat produkciós munkatársa, és Horváth Csaba társulatvezető munkáját segíti. Emellett pedig 2017 nyarán Szabó Viktóriával megalapította a PINKPONILO közösségi varrodát, ami azóta egy kreatív stúdióként működik a Paloma-udvarban. Döntését az isztambuli Marmara Egyetem textiltanszékének hallgatójaként szerzett tapasztalatai előzték meg, ahol Erasmusos félévét töltötte.

Mit szerettél a legjobban az egyetemi éveid alatt, és mi volt az, amivel a leginkább küzdened kellett?

Az ELTE hatalmas intézménye után a MOME közösségi hangulata nagyon magával ragadott. Amikor időm engedte, imádtam a könyvtárban kutatni, a kampuszon maradni, ameddig csak lehetett. Minden félévben választottam más tanszékekről is órát, animációt, textiltervezést, formatervezést, ez nagyon jó irányban befolyásolta a design szemléletemet és az életszerű menedzsment tudást is jól fejlesztette.

Volt olyan dolog, amit jó lett volna tudnod, miután befejezted az egyetemet, de senki sem készített fel rá, mikor kikerültél a munka világába?

Nálam nem volt ilyen éles váltás. Az egyetem kezdete előtt már tíz éves művészeti és kulturális munkatapasztalatom volt. Ez egy egyedülálló eset, ami általában nem jellemző mindenkinél, de nekem sokat segített a szakmai mobilitásban, és az önbizalmam fejlesztésében.

PINKPONILO | Fotó: Forbes

Mennyiben érzed úgy, hogy a jelenlegi munkádban kiteljesedhetsz és megvalósíthatod önmagad?

A határidők és a megrendelések sokat segítenek abban, hogy ténylegesen megvalósuljanak a terveink. Minden folyamatba megpróbáljuk belefoglalni a fenntartható divat iránti vágyunkat, bármilyen kis lépésekkel is tegyük azt. Nagyon hálásak lehetünk azért, hogy a tervezői-kivitelező munkánkra van fizetőképes kereslet.

Mikor érezted magad a legelégedettebbnek az elmúlt pár évben?

Most éppen van egy szupertitkos projekt. Egy nagy világmárka budapesti fotózásán-forgatásán dolgozunk, ők ajánlás, és szimpla internetes megkeresés alapján bukkantak ránk. El sem hittük, amikor megérkezett a megkeresésük! Mindennap fejlődhetünk és közben folyamatosan felnövünk a feladatokhoz – legalábbis igyekszünk. Egyébként minden héten van olyan pillanat, amikor elégedettnek érezhetjük magunkat… például amikor a fiatal, nálunk dolgozó tervezők éppen lázasan dolgoznak bent, iszunk együtt egy kávét, alszik bent egy-két kutya, valaki anyagot hoz be, más kész ruhát visz el, egy partnerünk megpihen pár percre az egész napos rohanás közben… és akkor együtt nevetünk fáradozásaink közepette. Ez egy nagyon jellemző és szép életkép.

Milyen víziód van a jövőre nézve?

Minél inkább fenntartható módon szeretnénk működni, és fejleszteni szeretnénk a stúdiónkat is. Érdekel minket mindennemű technológiai innováció, valamint reméljük, hogy nemzetközi projektekben is részt vehetünk majd, illetve minél több olyan tervezési feladatban, mellyel az emberek életét, gondolkodásmódját pozitívan befolyásolhatunk.

// /

Szerző: Diera Eftimia

PINKPONILO csapatfotó: Forbes