Vision Taxi 2030


A MOME formatervezőinek az őszi/téli félévben is lehetősége nyílt részt venni egy járműtervezési projektben, méghozzá a Mercedes-Benz megbízásából. Az idei feladat a Vision Taxi 2030 címet viseli. Treffler Máté alapszakos formatervező hallgató mesélt nekünk a céggel való együttműködésről, valamint betekintést engedett saját tervezési folyamatába is.

A MOME Járműtervező szakirány és a Mercedes-Benz 2003-óta partnerkapcsolatot ápol. Ennek köszönhetően félévente a tervezési feladatot a Mercedes-Benz hirdeti meg, amin a diákok az iskola konzulenseivel együtt dolgoznak. Emellett a Mercedes konzulensei (Robert Lesnik, Thomas Sälzle és Gabriel Nemeth) másfél havonta megtekintik a folyamatban lévő terveket. Minden félévet egy nyilvános prezentáció zár le, erre idén február 6-án kerül sor a MOME zugligeti campusán.

Máté a tervezése kiindulópontjaként a projektben meghatározott 2030-as dátumot választotta. Megvizsgálta, hogy egy nagyvárosban mi az a legfontosabb tényező, ami egy jármű funkcionalitását a jövőben is befolyásolni fogja. Így került a tervezési folyamatának középpontjába a fordulékonyság.

Egy olyan rendszer kidolgozásába fogott bele, ahol mind a négy kerék teljesen külön, egymástól függetlenül forog, több mint 180-fokban. Ez a rendszer azt eredményezi, hogy az autónak nincsen elsődleges haladási iránya. Pontosabban a Máté által megálmodott jármű, helyzettől függően két irányba is probléma nélkül képes haladni. A haladás irányának megfelelően az ülések is kétféleképpen képesek elhelyezkedni.

Az első esetben a taxi a hosszanti tengelye mentén halad. Ekkor a benne található két ülés egymás felé fordul. Ebben a helyzetben a belsőn, a két utason van a hangsúly. Ez a variáció alkalmas lehet például két fős üzleti egyeztetésekre az autóban, miközben a felek valamerre tartanak.

A másik esetben a taxi a hosszanti tengelyére merőlegesen halad. Ilyenkor az utasok egymás mellé kerülnek. Ebben a helyzetben a fókusz a külvilágon, a látványon van. Ez főként turisták számára, városnézésre kínálna alternatívát.

Ami a jármű külső megjelenését illeti, a legfontosabb tulajdonság a szimmetria lett. Nemcsak egy, hanem két tengelyre. Ez a része a projektnek még formakeresési fázisban van. Külön érdekesség viszont a kerekek mechanikája. Mivel bármerre foroghatnak, minden kerék két külön gumiabroncsot kapott, amelyek egymástól teljesen függetlenül képesek forogni. A kerék közepére egy kamera került, amely minden irányba érzékeli a teret.

A Vision Taxi 2030 többi projektjét, köztük természetesen Treffler Máté tervezésének végleges eredményét, február 6-án láthatjátok a MOME zugligeti campusán! További érdekes eseményekért kövessétek a MOME Design facebook oldalát.

// /

Szerző: Kasza Kármen