Megvilágosodás! Koleszár Stella világító agylámpája


Stella munkáiban tervezői gondolkodás vegyül képzőművészeti szemlélettel. Az ilyen és ehhez hasonló megközelítés talán legnagyobb kihívása az alkotói szerepek közti egyensúly megtalálása. Formatervező? Designer? Vagy éppen képzőművész? Az agylámpák esetében talán mindegyik érvényesül.

A koncepcióalkotásra a popkultúra, a képregények és az ikonikus tárgyak világa volt hatással. A fény, mint fogalom összekapcsolódott egy formával, az emberi aggyal. A fény ebben az esetben az isteni szikrát, az ötlet felvillanását szimbolizálja, mindezt a rajzfilmek játékosságával.

Az agy, mint alapforma amellett, hogy illeszkedik az alapkoncepcióba, kifejezi a tervezés és alkotás során megtapasztalható viszontagságokat, spontán helyzeteket, valamint azt a felemelő pillanatot, mikor ezek a kavargó, csillapíthatatlan és háborgó gondolatok végre letisztulnak, és megszületik az ötlet.

„Különösen érzékeny anyagnak tartom az üveget, mivel benne van a lehetőség a mindent megmutatásra.”

A lámpák hutai technikával, üvegfújással készültek, összesen három darab: egy átlátszó, egy opálüvegből és egy opalin. Érdekes ellentmondás, hogy a tömegkultúra ihlette tárgy egyedi gyártástechnológiával lett kivitelezve.

// /

Koleszár Stella további munkáit Instagram-oldalán, illetve a Behance-en is megtaláljátok.

Szerző: Szabó Ádám