Kihirdették az idei Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjasokat


Kozma Lajos építész és iparművész nevére hallgató ösztöndíjat olyan 35 év alatti tervezőművészek pályázhattak meg, akik fiatal koruk ellenére már önálló művészi tevékenységet tudnak felmutatni. Habár a nyertesek pályázati témáját nem publikálják, ettől függetlenül is említésre érdemes a lista, hiszen új, eddig talán kevésbé ismert művészeket ismerhetünk meg belőle. Munkáikból egy rövid, szubjektív összeállítást készítettünk.

Mazey, készségfejlesztő játék – Zala Zsófia

Labirintusépítés gyerekeknek: amilyen egyszerűen össze lehet foglalni a játék lényegét, annyira sokféle megoldás születhet. A teljes szett négy különböző formát tartalmaz, azokat is több színben, így a variációk lehetősége szinte végtelen. A végső cél, hogy a játékos megtalálja bábujával a kincses dobozt.

Zsófia további munkáit ITT találjátok.

Crystal, tálaló készlet – Herter Katalin Júlia

A kollekció az Organic bisztró és fine dining étterem számára készült az akkori séffel való szoros együttműködéssel. Ennek a közös munkának az eredménye egy olyan tálalóeszköz-együttes lett, ami kifejezetten az étterem menüjéhez lett tervezve. A kiérlelt alkotói döntéseknek köszönhetően olyan megoldás született, ami esztétikai és funkcionális szempontból is kifogásolhatatlan.

Katalin további munkáit ITT találjátok.

Error Mint, ruhakollekció – Dénes Petra

Az Error Mint darabjai kétségtelenül rendhagyóak, nemcsak azért, mert férfiaknak szánt öltözékekről beszélünk, hanem azért is, mert az elhasználódás okozta hibákat és a javítást értelmezi újra. Petra olyan technikákból és formai megoldásokból inspirálódott, illetve indult ki, amik elsősorban értékmentés céljából alakultak ki.

Petra további munkáit ITT találjátok.

Wander-Food-Wonder, kerámiák – Ruzicska Tünde

A Cukormentes örömök c. szakácskönyv nem egy átlagos receptgyűjtemény, hiszen a fotókon szereplő ételekhez külön étkészletet is terveztek. Tünde egyszer rusztikus, másszor inkább minimalista, pasztellszínű tányérokat és tálakat tervezett. Az viszont közös az összes darabban, hogy tényleg jól mutatnak a fotókon.

Tünde további munkáit ITT találjátok.

Formaalakító minta, tárgykollekció – Gspann Zsuzsa

A kollekcióban megjelenő kísérleti öltözékkiegészítők rendszerező elve a sík mintatervezés térbe történő átemelése. Különböző anyagok különböző módon viselkednek, ezt pedig maga a választott struktúra eredményezi: egy kemény anyag – ez esetben a fa – flexibilissé, lágyabbá válik, így készült belőle például táska.

Zsuzsa további munkáit ITT találjátok.

// /

A 2019-es Kozma-ösztöndíjasok teljes névsora:  Zala Zsófia, Andrási Edina, Herter Katalin Júlia, Kelemen Dóra, Dénes Petra, Szilágyi Sarolta Tekla, Németh Ninetta, Gspann Zsuzsanna, Csávás Ruzicska Tünde, Tengely Nóra