Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra


BAUHAUS CONTEMPORARY címen egyedülálló fotóművészeti program jött létre a Müpában a Bauhaus iskola alapításának 100. évfordulója kapcsán, az iskola és a művészeti mozgalom, illetve a hazai alkotói közeg közötti sajátos kapcsolatok bemutatására.

Zagyvai Sári

A Bauhaus meghatározó művészeti mozgalommá válásában közreműködött 20. századi magyar művészeket is középpontba helyező program különlegessége, hogy bemutatja a mai kortárs művészek viszonyulását a Bauhaushoz, látványos formában jeleníti meg, hogy a Bauhaus szellemisége és vizualitása élő hagyomány a hazai művészeti-kulturális közegben. A programban résztvevő fotóművészek alkotásaiból készült válogatást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt tárlaton láthatja először a közönség.

A bemutatott művek a Bauhaus szellemiségét és az annak létrejöttében szerepet vállalt magyar művészeket idézik meg a kortárs fotográfia eszközeivel. Legyen szó egyebek mellett akár a Moholy-Nagy László fotogramjai által inspirált alkotói kísérletekről, az építészet és a fotó műfaji átjárhatóságának vizsgálatáról vagy a karakteres, geometrikus formákról, a BAUHAUS CONTEMPORARY fotóválogatás látványosan jeleníti meg a mai magyar alkotói közeg kapcsolatát a száz évvel ezelőtti elődök munkásságával. A művek és a Bauhaus közötti összefüggéseket az alkotók által a fotókhoz írt kísérőszövegek mutatják be.

Bíró Dávid

Csizik Balázs

Herczeg Eszter

Király László György

Mucsy Szilvia

Nyíri Julianna

Robitz Anikó

// /

A kiállításon szereplő fotóművészek: Bíró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg Eszter, Király László György, Kudász Gábor Arion, Máté Balázs, Mucsy Szilvia, Nyíri Julianna, Robitz Anikó, Vékás Magdolna, Zagyvai Sári.

A kiállítás május 7-ig megtekinthető, bővebb információkat IDE kattintva találtok.

Forrás: Sajtóközlemény