Bauhaus, Kassák, Moholy – Megnyílt a re : flex kiállítás


A kiállítás alcíme önmagában is beszédes: kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán. Az idén 100 éves mozgalom „születésnapjára” létrehozott tárlat poszterekkel, képeslapokkal, számos művészkönyvvel és matricákkal tiszteleg a 20. század egyik legnagyobb hatású művészeti iskolája előtt.

A Bauhaus alig tíz éves fennállása során megkerülhetetlen szerepet játszott a korszerű dizájn és modern építészet alakításában, pedagógiai elveinek, szellemi nyitottságának és közösségi kezdeményezéseinek köszönhetően a modernség „laboratóriumaként” is tekinthetünk rá. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika Tanszéke a 2019-es év tavaszi szemeszterét a Bauhaus 100. évfordulójának szentelte, a re : flex ennek a félévnek az eredményét mutatja be a Kassák Múzeum kiállítótereiben.

Az évforduló nem pusztán az egyetem névadója, Moholy-Nagy László miatt jelentős, hanem a Bauhaus progresszív oktatási, dizájn- és művészetfilozófiai programja miatt is, amely máig jelentős hatást gyakorol az egyetem szakmai identitására. A kiállítás bemutatja, hogy miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus máig ható nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához. A hallgatói munkákból kiderül, miként értelmezik és alkalmazzák a Bauhaus hagyatékát a jelenkor digitális folyamataiban.

A nyitvatartás alatt a múzeum olyan exkluzív kísérőprogramokkal is várja a látogatókat, mint plakátkészítő és makettépítő műhely, hallgatók és tanáraik tárlatvezetése, Sebestyén Ágnes Anna építészettörténeti előadása. A Múzeumok Éjszakája keretein belül június 22-én a Tervezőgrafika Tanszék hallgatóiból szerveződött – korábbi cikkünkben bemutatott – MOME Movement csoport tart előadást, amit egy exkluzív tárlatvezetés, végül pedig Bauhaus Disco követ, ahol a jó hangulatról az egyetem zenészei gondoskodnak.

©MOME_Kertesz_Kata_Zsofia_Kreativ_Kepi_Kommunikacio_ Bauhaus_100_Illusztrativ Plakat_kurzus_02

©MOME_Mihalik Nikoletta-Kreativ_Kepi_Kommunikacio_ Bauhaus_100_Illusztrativ Plakat_kurzus_3

©MOME_Toth Lili_Bauhaus-tea_Bauhaus_100_csomagolásterv__kurzus

©MOME_Vandor_Rita_Vizualis_kutatas_kurzus_1

// /

FACEBOOK EVENT  | KASSÁK MÚZEUM

A kiállítás 2019. június 1–szeptember 1. között látogatható.

A kiállítás szervezői: Csatlós Judit és Szikra Renáta (Kassák Múzeum), Vargha Balázs (MOME)

Fotó: Lakos Máté

Forrás: Sajtóközlemény