Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól III.


Építészeti koncepciókat bemutató sorozatunk zárórészében ismét öt hallgató munkáiba tekinthetünk bepillantást. A diplomamunkák a természetközeliség, fenntarthatóság, illetve szociális érzékenység felvetései köré csoportosulnak, a tervek között idősek és diákok lakhatási lehetőségeire fókuszáló projektet is találunk, de egy ökotanya víziója is színesíti a listát.

Varga Bence: Közösségi gazdálkodás, Tanya

Varga Bence diplomatervében egy elhagyatott ópusztaszeri tanya éled újjá közösségi gazdaságként. Az Alföldre tervezett épületegyüttes célja, hogy feltartóztassa a térségre jellemző gazdálkodó életformának és színtereinek további pusztulását. Ennek érdekében a tervező egy előremutató, a tanyasiak életére pozitív hatást gyakorló, és egy felelős gondolkodású család elvárásainak megfelelő élettér létrehozását kezdeményezi.

Wanek-Szabó Rákhel: Oázis

Az Oázis az elöregedő társadalomra és az idősek helyzetére fókuszál. Az intézményesült ellátással szemben az egyéni felelősségvállalást állítja középpontba, a közösségek erősítését, valamint az elszigetelődés megakadályozását tűzi ki célul. Wanek-Szabó Rákhel egy kézdivásárhelyi panelnegyed negyven éve érintetlen zárványterületén képzeli el víziója megvalósítását, amely a közösségcentrikus építészet mintáit felhasználva lakhatást nyújt az időseknek, és aktív részvételt biztosít számukra a helyi óvoda életében.

Szabó Áron: Diákváros

A Budapesti felsőoktatás súlyos problémája a hallgatók otthonkeresésének nehézsége. A kollégiumok telítettsége, a magas albérleti díjak és az időszakosan inaktív lakáspiac együttesen nehezítik, hogy a diákok sikeresen vegyék az egyetemek és főiskolák kihívásait. Szabó Áron a jövő kollégiumának egy lehetséges alternatíváját tervezte a Budapest Déli Városkapu Fejlesztés koncepcióba ágyazva. A terv a hagyományos rendszerekből kilépve új és hibrid lakhatási formákat vet fel, ezek moduláris illesztésével pedig egy gazdaságosan fenntartható, jól működő negyedet vizionál Budapest városszövetében.

Seenger Dorottya: Növény-ház

A Növény-ház Zugló városias beépítésű környezetében elhelyezkedő nyugdíjas ház, ami nyilvános terek és üvegház együttesét foglalja magába, ezzel kérdőjelezi meg a város által behatárolt élettér fogalmát, valamint alternatívát ad a jelenlegi otthonok elszigeteltségének feloldására. A felvetés a mentális és fizikai értelemben vett egészségmegőrzés és környezeti nevelés eszközével operál. A város forgalmát üvegház szeparálja el a lakóterektől, míg a park felőli homlokzat formailag oldottabb. A terület szomszédságában iskola, óvoda és lakások helyezkednek el, ennek köszönhetően a korosztályok közötti integráció a földszinti közösségi terek, a belső udvari kert bevonásával realizálódik.

Pomázi Renáta: Blavato Kher

Pomázi Renáta tervében egy borsodi település gyermekközösségének alakított ki olyan tanodát, ami befogadó térként, klubként, kiállítótérként, felnőttoktatóként vagy diszkóként is funkcionálhat. Az épület a roma identitás és reprezentáció eszköze is egyben, ugyanakkor átmenetet képez a kortárs építészet és a cigány kultúra ízlésvilága között. Az építés folyamatával, a beépített felületek „befejezetlenségével” a közösségi aktivitás lehetőségét hordozza magában. Olyan otthonteret biztosít a gyerekeknek, ahonnan indulva könnyebb a saját terüket, később pedig a jövőjük terét alakítani.

// /

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomakiállítása június 14-15. között tekinthető meg a MOME Z épületében (1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2.). További infók ITT

A sorozat első részét ITT, másodikat pedig ITT találjátok!