Receptek társadalmi vállalkozásokhoz – Bemutatták a Social Design Cookbookot


A könyv finn, holland és magyar kutatók, illetve Tóth Lilla grafikus együttműködéséből jött létre azzal a nem titkolt céllal, hogy feltárja, mi szükséges egy sikeres társadalmi kezdeményezés megtervezéséhez.

A Social Design Cookbook 18 olyan nemzetközileg is ismert társadalmi együttműködési formátumot mutat be, mint a Critical Mass, Múzeumok Éjszakája, Restaurant Day vagy a Panaszkórus, amelyek nemcsak a saját lokális közösségükben lettek sikeresek, de más helyszíneken és kontextusokban is lemásolhatóvá váltak.

A könyv emellett bemutatja a Social Design Canvas-t, egy olyan új tervezési eszközt, amely segít elemezni és megtervezni társadalmi rendszerek, folyamatok és szerveződések új formáit. Az alkotók a modellt több mint 200 résztvevő közreműködésével hozták létre és tesztelték olyan eseményeken, mint a genfi Lift Conference, a weimari Digital Bauhaus, a gdanski Personal Democracy Forum, illetve a budapesti OFF Biennálé és a Brain Bar.

“A célunk ezzel a könyvvel az, hogy inspiráljuk és segítsük az olvasókat, hogy képesek legyenek társadalmi kezdeményezéseket szervezni olyan kulturális, szociális, politikai vagy közösségi ügyekkel kapcsolatosan, amelyek fontosak a számukra”

– mondta Bujdosó Attila, a könyv szerkesztője.

A Social Design Cookbook mindenkinek szól, aki lebilincselő és inspiráló történeteket akar olvasni arról, hogyan tudják társadalmi együttműködések átalakítani rengeteg polgár életét Tokiótól Buenos Airesig, San Franciscótól Barcelonáig vagy akár Budapesttől Helsinkiig. A könyv kötelező olvasmány minden közéleti aktivistának, társadalmi innovátornak és társadalmi vállalkozónak, valamint minden olyan szervezet tagjainak, akiknek célja, hogy tevékenységébe és céljai eléréséhez bevonja az embereket.

// /

A könyv honlapját ITT találjátok, Lilla munkáit pedig INNEN éritek el.
Forrás: sajtóközlemény