Kiterjesztett történelem – Digitális tansegédlet az 56-os szabadságharcról


Nem új keletű téma a középiskolai oktatás megreformálása. Időről időre előkerülnek ötletek, törvényjavaslatok, reformpedagógia modellek, a tervek gyakorlatba történő átültetése viszont nem ad okot a feltétel nélküli optimizmusra. Ebben a nem kifejezetten hálás kontextusban rukkol elő Józsa Domonkos történelem órákra készült virtuális tananyagával.

Aranybulla? 1222! Egy teljes generáció történelemoktatáshoz fűződő viszonyát lehetne összefoglalni ezzel kérdés-válasszal. Ha kicsit árnyalni akarjuk a képet, akkor még ezt hozzáképzelhetjük: lineáris narratívába illesztett események, emberek és rengeteg adat. Az első oldalon kezdődik az ókor, az utolsóban elérkezünk a második világháború rövid és középtávú következményeihez. Ilyen értelemben a történelemkönyv a lehető legszigorúbb értelemben könyv: elején kezdjük, a végén befejezzük, közte pedig oldalról oldalra, lépcsőről lépcsőre haladunk. Inkább a tanulásban, mint sem az elmélyült megértésben.

Józsa Domonkos ehhez képest másképp közelít a történelemoktatáshoz. Az 56 Nézőpont c. tansegédlet legfőbb erénye, hogy nem kizárólagossági elv szerint működik, nem kívánja minden áron kiszorítani az éppen aktuális történelemoktatási programot, hanem inkább javaslatot tesz az órák színesítéséhez, illetve az összefüggések megértésére hívja fel a figyelmet.

„A mestermunka egy középiskolai történelemoktatást segítő, digitális elemeket felhasználó eszközcsomag, amely a tananyagot kiegészítve a történelemórák szerves részévé válhat.„

– adja meg az irányt műleírásában az alkotó. A pontos működés megértéséhez – hosszas leírások helyett – szerepeljen itt egy videó a „játékszabályról”.

Először tehát a kiterjesztett valóságban barangolnak a diákok, majd beazonosítják az archív felvételeket, amiket később a kártyákon szereplő eseményekhez párosítanak, hogy aztán az okostelefon képernyőjén keresztül megkapják a szövegszintű magyarázatot is.

Az eszközcsomag jellegénél fogva olyan modern kori történelmi események feldolgozására alkalmas, amikkel kapcsolatban bőséggel áll rendelkezésre közvetlen dokumentáció, és jól lokalizálhatók, mint például az 56-os forradalom. Használat során a diákok egy-egy budapesti köztér reprezentációján keresztül ismerkedhetnek meg az ott zajlott eseményekkel.

„Az eszköz célja, hogy segítse a differenciált történelmi gondolkodás kialakulását, a folyamatok és jelenségek különböző szempontokból történő megközelítésére helyezi a hangsúlyt.”

Habár az idei év legütősebb hívószava kétségtelenül a mesterséges intelligencia lett, ettől függetlenül a gameification még mindig jól csengő fogalom, pláne az ólmos középiskolai oktatás összefüggésében. A tanulás játékosabbá tétele, a felfedezés élménye korántsem komolytalan megközelítések, ellenkezőleg: az ok-okozati összefüggések alaposabb megértéséhez vezethetnek. Hogy az 56 Nézőpont szolgálni tudja-e ezeket a célokat, egyelőre még kérdéses. Erre egyértelmű választ csak konkrét visszajelzések után kaphatunk, egy dolog viszont már most biztosra vehető: Józsa Domonkos előállt egy figyelemre méltó koncepcióval, ami a dokumentáció szerint alkalmas fázisban van a teszteléshez. A többi már csak történelem…


// /

A mestermunka témavezetője Erhardt Miklós volt.

Szerző: Sipos Máté