Frigate székcsalád a Plydesigntól


A Plydesign bútormárka legújabb szákcsaládja Termék kategóriában nyert az idén 40 éves Magyar Formatervezési Díjon. A Frigate különlegessége, hogy az első olyan, hazai fejlesztésű és gyártású ülőbútor, amelynél bevetették a „3D-furnér” technológiát.


Frigate székcsalád | Tervező: Kerékgyártó András | © Plydesign

A Frigate (~fregatt) székeket a MOME oktatója, Kerékgyártó András, tervezte a Plydesign számára. Az ülés ergonómiája szempontjából leglényegesebb háttámla készül úgynevezett „3D-furnér” technológiával, míg az ülőlapot hagyományos eljárással gyártják. Az új technológiai megoldás előnye, hogy a fa természetes melegségét megtartva hozhatók létre általa ívelt térgörbeformák. Az új és a hagyományos módszerek hatékony ötvözetének köszönhetően most széles közönség számára válik elérhetővé ez a fajta kényelem.

A Formatervezési Díj bírálóbizottsága kiemelte:

„Világszerte rengeteg új szék jelenik meg az új anyagok, új technológiák, új formák adta lehetőségeket kihasználva. Ezzel versenyre kelni akár csak a hazai piacon is nagyon nehéz feladat. A Frigate szék tervezője és kivitelezője a hazai körülmények között sikeresen megfelel az elvárásoknak, és hiányt pótolva a piac egy szegmensét lefedő ülőbútorcsaládot hoz létre.”

A bizottság minden tagja elismeréssel nyilatkozott a Frigate-ról. A székpalást két részből áll, így csak az ülés ergonómiája szempontjából leglényegesebb elemnek, a háttámlának kell a drága 3D furnérral készülnie, az ülőlap gyártásához elegendő a hagyományos idompréselt-rétegeltlemez technológia is. A minden irányban ívelt háttámla jól támasztja a derekat, felső éle kifelé hajlik, az ülőlap első éle pedig lefelé, hogy ne nyomja a hátat, illetve a combot.

„Egy formailag kifogástalanul felépített palást, három karakteresen különböző lábszerkezetre építve, ez a kulcsa a sikerének.”

– a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottsága

A szék négyféle lábtípussal érhető el, így sokféle igényt ki tud elégíteni, változatos helyzetekben és terekben helyt tud állni. A lábak változattól függően 4-8 csavarral kapcsolódnak a palásthoz, így könnyen leszerelhetők a gazdaságos szállítás és tárolás érdekében.

Az új és a hagyományos technológia ötvözete révén a Frigate szék ugyanazt a komfortfokozatot és ergonómiai minőséget biztosítja, mint a már piacon lévő teljesen 3D furnéros székek, ugyanakkor mindezt jóval több felhasználó számára elérhető módon teszi.

// /

A Formatervezési Díjas termékek kiállítása október 4. és 19. között tekinthető meg a Hagyományok Házában (1016 Budapest, Corvin tér 8.).

Forrás: sajtóközlemény