Flow-élmény a designvállalkozásokban – Elengedés az önazonosságért


Hogyan kapcsolódik a design, a menedzsment és a flow hármasa? A Manage [it] Yourself következő évadának első állomása a The Workshopban volt, ahol a Design Héthez csatlakozva egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül keresték a választ olyan többéves tapasztalattal rendelkező, sikeres vállalkozások alapítói, mint a PINKPONILO és a youHU!. A hívószavak: légy önazonos, merj hibázni, akarj javítani.


A The Workshop egy izgalmas tér a kerekasztal-beszélgetésre: a design, menedzsment és flow találkozása sokakat vonz, a hely pedig alkalmas egy bensőséges, szakmai eszmecserére. Van egy varázsa, ahogy összegyűlnek az emberek és a kreatív munkában rejlő boldogság-szabadság áramlatról mesélnek.

Az estre Kiss Dorottya és Horváth Szabolcs érkezik meg először, akik a youHU! cég alapítói, majd őket követi Szabó Viktória és Kudron Anna, akik menedzserként végeztek és a PINKPONILO megálmodói. És következik az est lényege: bepillantás a kezdetekbe és a folyamatokba, a háttérbe, a kulisszák mögé.

youHU!

Kiss Dorottya és Horváth Szabolcs (fotó: Piltner Péter)

A youHu! a gasztrodesignra és azon belül is az ital-gasztronómiára specializálódott, a kezdetek azonban egészen más felé mutattak. A vállalkozást Kiss Dorottya indította el a MOME formatervezői, majd tárgyalkotói szakának elvégzése után, ahol először lámpákat, bútorokat és otthoni kiegészítőket tervezett. Párja, Horváth Szabolcs csatlakozásával indultak el a gasztrodesign területe felé, ahol szerintük most még rengeteg a lehetőség, kevésbé telített a piac. A kezdetekkor Dorottya még elvégezte MOME Design- és művészetmenedzsment MA-t is, ez is segített neki, hogy reálisabban és mélyebben belelásson a vállalkozások világába.

PINKPONILO

Burány Vera, Kudron Anna és Szabó Viktória (fotó: Egyed Péter, forbes.hu)

A PINKPONILO két MOME-s Design- és művészetmenedzsment MA szakos lány közös vállalkozása. A kezdetet a külön töltött Erasmus idejére datálják, amikor Kudron Anna először leírta üzenetben 2013-ban a PINKPONILO nevet, aztán ahogy gyarapodott a pónigyűjtemény lassan kialakult Szabó Viktóriával a közös koncepció.

A 2016-ban alapított vállalkozás egy jó barátságon alapul, ahol szerencsésen találkozott össze a két külföldi élmény hatása. Anna Törökországban textil szakon tanult, ahol megtapasztalta a „vizuális és anyagminőségbeli orgiát”, Vikivel pedig Kölnből visszatérve álmodták meg, hogy varró workshopot szeretnének – csak nem tudnak varrni. Így válhatott végül Burány Verával – aki divattervezést tanult – teljessé a csapat.

Egy piaci rést sikerült ezzel betölteniük, sikerük az önazonosságból fakad. Fontos számukra a szociális, fenntarthatósági divat iránti érzékenység, illetve hogy a magyar designpiacról pozitív üzenetet tudjanak kommunikálni a világ felé.

Flow-élmény

A flow kérdésében mindannyian egyetértenek abban, hogy a kreatív munkafolyamat során számtalan módon létrejöhet. Amit igazán kiemeltek, hogy figyelni kell a terheltség szintjére, mert ez az, ami leginkább elveheti a kreativitás szabad áramlásának élményét. Ez pedig könnyen megtörténhet, főleg egy egyéni vállalkozás esetében a rengeteg adminisztrációs teendő miatt, amik gyakran több időt igényelnek, mint az alkotói folyamat. Az idő és energia strukturálása tehát kiemelten fontos, illetve hagyni kell hibázni magunkat, és aztán figyelmet szentelni a javítás folyamatának. Ekkor tud ugyanis igazán hatékonnyá válni a tanulási folyamat.

„Ez nem úgy megy, hogy kikerülsz az egyetemről és kimaxolod a KATA-t, […] nem lesz rögtön minden ideális, de ez is része az egésznek. Az embereknek átjön és értékelik, ha valaki önazonos dolgot csinál és őszinte”.

– Kiss Dorottya, youHU!

Az este kulcsgondolata talán, hogy a flow az önmegvalósítás során jön létre, az önazonosságban gyökerezik. Fontos tehát, hogy merjünk elindulni és közben hibázni is, mert ez is a folyamat része, hogy aztán valóban sikeres vállalkozás jöhessen létre.

// /

Szerző: Helli Szimonetta