Alice Csodaországban, avagy a divathét egy laikus szemével


Negyedik alkalommal rendezték meg a Budapest Central European Fashion Weeket, amin mintegy hatezer látogató vett részt. A programok között számos side event szerepelt, többek között ilyen esemény volt a Budapest Fashion & Tech Summit is, a hét második felében pedig divatbemutatókon vehettek részt az érdeklődők – több mint 50 tervező mutatta be a 2020-as tavaszi-nyári kollekcióját. Ennek első napja a Tesla Event Kultban, míg második és harmadik napja a Bálna Budapestben volt megtekinthető.


Már az első pillanattól érződött, ahogy beléptem a Tesla Event Kultba: ez egy más világ. Amivel leginkább jellemezni tudnám ezt a közeget az a tökéletesség vagy az arra való törekvés. A hibának itt helye sincs, minden egyes apró részlet jelentőséggel bír. Ezzel szinkronban az első nap legizgalmasabb bemutatója a YOUNG TALENTS SHOW volt, ahol tizenegy nemrégiben végzett divattervező diplomamunkájának néhány darabját tekinthettük meg.

Ferencz Borbála 2018-ban végzett a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen, kollekciója second hand sportruhákból készül, melyeket szétbontás után patchwork technikával egyesít, így minden darabja egyedi és megismételhetetlen.

Györök Borbála 2019-ben végzett a MOME Divat- és textiltervezés mesterszakán, a bemutatóra diplomamunkája hat darabját hozta el. A kollekció a PERSONNE nevet viseli, inspirációjául Loie Fuller alakja, amerikai származású táncművész szolgált.

Károlyi Fanni Réka szintén idén diplomázott Textiltervezés alapszakon, Daddy mood nevű diplomakollekciójában a férfiakon keresztül vizsgálta a hazai divat változásait és a fogyasztói típusokat.

A következő napról Kata Szegedi bemutatója emelkedett ki. Kata 2009-ben végzett a KREA Design Iskolában és ugyanebben az évben beválogatták a Fashion Awards Hungary legjobb fiatal divattervezői közé. Később 2014-ben elnyerte a Legjobb divattervező címet a Glamour magazin Women of the Year eseményén. Kollekciója egyszerű és visszafogott, látványos és feltűnő. Izgalmas, hogy olyan anyagokat használ, amik önmagukban is felkeltik a figyelmet, az egyensúly jegyében viszont visszafogott fazonokkal kombinálja, ettől válnak harmonikussá és letisztulttá az egyébként harsány megjelenésű matériák.

Az utolsó nap bemutatói közül a Cukovy által rendezett show bizonyult emlékezetesnek. A márkát 2014-ben alapította Tálosi Lívia és Csukovics Brigitta, azóta egyre nagyobb sikereknek örvendenek, idén februárban pedig megjelentek a milánói divathéten is hét másik magyar márka mellett – az általuk bemutatott tavaszi-nyári kollekció darabjait sportruházatok ihlették.

// /

Fotók: Budapest Central European Fashion Week

Szerző: Benke Luca