Karole P.B. Vail az idei év Moholy-Nagy-díjasa


14. alkalommal kerül átadásra a Moholy-Nagy-díj 2019. november 21-én. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a díjjal névadójáról emlékezik meg, és olyan személyiségeket tüntet ki, akik Moholy-Nagy László alkotói-oktatói szellemiségével összhangban értek el kimagasló teljesítményeket. Idén Karole P.B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója, kurátor, író részesül elismerésben.


A díjátadáson – a hagyományoknak megfelelően – a díjazott előadást tart. Karole P.B. Vail a Peggy’s and Solomon’s Guggenheim Gyűjteményről osztja meg gondolatait, érintve benne Moholy-Nagy László munkáit is.

A díjazottról

Karole P. B. Vail a hatalmas kritikai és közönségsikert aratott Moholy-Nagy: Future Present három állomásos retrospektív kiállítás vezető kurátora volt 2016-ban, amely a XX. század egyik legnagyobb hatású magyar művészének életművét mutatta be az Egyesült Államok három vezető művészeti múzeumában: a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban, az Art Institute of Chicago-ban és a Los Angeles County Museum of Art-ban.

Moholy-Nagy: Future Present | 2016 | Solomon R. Guggenheim Museum, New York | Fotó: David Heald © Solomon R. Guggenheim Foundation

Vail 1997 óta a Solomon R. Guggenheim Múzeum kurátori csapatának tagja. A Guggenheim Múzeumban töltött 20 éves karrierje során a Moholy-Nagy: Future Present kiállításon túl kurátorként, társkurátorként vagy közreműködőként részt vett átfogó és retrospektív, képzőművészeti, fotó- és divattörténeti kiállítások szervezésében is. Moholy-Nagy munkásságán keresztül foglalkozott a Bauhaussal, a Boccioninak szentelt kiállítás során a futurizmussal és az avantgárddal, a Picasso műveket bemutató Black and White kiállításnak köszönhetően pedig a kubizmussal. Részt vett egy szürrealizmussal foglalkozó tárlat előkészítésében, továbbá számos absztrakt és kortárs művészt felvonultató kiállítás szervezéséhez is hozzájárult. Sokat foglalkozott a Guggenheim család örökségével; részben családi érintettsége miatt.

Kurátori munkája mellett aktívan publikál. A Guggenheim múzeum alapításának 50. évfordulója alkalmából kiadott The Museum of Non- Objective Painting: Hilla Rebay and the Origins of the Solomon R. Guggenheim Museum kötet ötletgazdája és szerkesztője volt. Szintén az ő nevéhez fűződik a Moholy-Nagy: Future Present kiadvány, melyet 2017-ben a Művészeti Múzeumok Kurátorainak Szövetsége által alapított Kiválósági Díj különdíjban részesített.

Múzeumi munkássága mellett társalapítója és társigazgatója a dél-franciaországi Non-Objectif Sud nonprofit művészrezidencia és kiállítási programnak, mely a kortárs művészet szereplőit támogatja.

Moholy-Nagy: Future Present | 2016 | Solomon R. Guggenheim Museum, New York | Fotó: David Heald © Solomon R. Guggenheim Foundation

Az újító Moholy-Nagy László munkásságát bemutató amerikai kiállítás elsöprő sikerét követően, 2017-ben kinevezték a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény és az olaszországi Guggenheim Alapítvány igazgatói posztjára. Ebben a szerepben ő mindössze a második, hiszen az igazgatói széket 37 évig birtokló Philip Rylands-ot váltotta két évvel ezelőtt. Peggy Guggenheim unokájaként gyermekkora óta jól ismeri és különleges kapcsolat fűzi a gyűjteményhez és az annak otthont adó kastély épületéhez, kertjéhez. Kinevezésével a gyűjtemény névadójának vízióját őrzi, ápolja és viszi tovább, és biztosítja, hogy a múzeum továbbra is a kulturális élet szerves része maradjon.

A Moholy-Nagy díjról

2006-ban, amikor az egyetem Moholy-Nagy László, a világhírű magyar alkotó nevét felvette, a MOME vezetése arról is döntést hozott, hogy – a rektor által felkért kuratórium közreműködésével – névadója szellemiségéhez méltó tervezőket, művészeket, kutatókat díjazzon. Az évente átadott elismeréssel Moholy-Nagy László példaértékű hagyatékát, oktatói filozófiájának, művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát örökíti tovább az intézmény. Moholy-Nagy Lászlót amellett, hogy világhírű fotográfus, tervező és képzőművész volt, már életében legendás tanárként tartották számon. „Többdimenziós” gondolkodásmód jellemezte, amely lehetővé tette, hogy a világot összefüggéseiben kezelje. A világhoz fűződő viszonya, a világ sokféleségének különböző megközelítése, a különböző médiumok használata, rendszerekben való gondolkodása és alkotása, ma érvényesebb, mint valaha, és példaértékű alapállást testesít meg.

Ezt az egyensúlyt és szellemiséget képviseli a MOME Design Intézet Tárgyalkotó Tanszékének professor emeritusa, Péter Vladimir szobrászművész tervezte díj, melynek formavilága is hangsúlyozza a kreativitást, a szellemi és művészi innováció jelentőségét.

// /

Forrás: sajtóközlemény