Értékteremtésről az egyik legkörnyezetkárosítóbb iparágban – DittaFelt


Mit tehetsz, ha gyermekkorodtól a művészet és a növények szeretete határoz meg, és végül a textiliparban találod meg a saját önkifejezési formád? Ma ennek az iparágnak van az egyik legkörnyezetszennyezőbb hatása, így a klímaváltozás és a környezeti katasztrófák közepette felmerül a kérdés: milyen lehetőségek vannak a textiliparban, ha itt akar találkozni a művészet és a természet iránti ragaszkodásunk?


Simon Judit divat és textiltervező szakon végzett a MOME-n, és a művészet, illetve a növényimádat összefonódása vezetett 2012-ban saját márkájának megalapításához. A DittaFelt a környezettudatosságot helyezi középpontba; Judit a fenntartható divat, az öko- és slow design képviselője.

Márkájának egyik kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a textilipar környezetre gyakorolt hatásaira, illetve a fenntarthatóság fontosságára. Ruhái a slow fashion elveit követik, fontos számára, hogy természetes alapanyagokból dolgozzon, kézműves megmunkálású textilekkel. Üzeneteit a művészet nyelvén fogalmazza meg, ruháin keresztül mutatkozik meg világra való érzékenysége, a természet iránti szeretete, fogékonysága a hagyományos és modern technikák ötvözésére. Minden ruhájának lelke és története van, aminek része az a kétkezi alkotómunka és anyaghasználat, amivel dolgozik.

Fő irányvonala a nemezelés; ezt a tradicionális technikát önti kortárs formába, rámutatva annak mai létjogosultságára. A művészet, a történetszövés és a természet találkozását képviseli Fraigle kollekciója is, amiben az épített környezet törékenysége mutatkozik meg a természet erejével szemben. Ezt reprezentálják a textilen megjelenő nyomok és sérülések, melyek mind olyan környezeti elem által kerülnek az anyagra, amiken az idő már nyomot hagyott. Mindez az ún. eco-print technikával érhető el, amelyhez rozsdás felületekből készülnek a mintalenyomatok.

A márka nagyon fontosnak tartja, hogy minél több emberhez eljusson az ökotudatosság gondolata, ezt támasztotta alá a november elején megrendezett kerekasztal-beszélgetés is az Eventuell Galériában. Az esemény találkozási pontként jött létre, ahol a fenntarthatósággal foglalkozó tervezők megoszthatták egymással és a közönséggel tapasztalataikat.

„Reméljük eljön az a pont, hogy nem lesz értelme ezekről beszélni, mert ez lesz a természetes.” – mondta Mányiné Dr. Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Liga alapító elnöke, a Global Sustainable Fashion Week alapítója.

A cél tehát egy új fogyasztói magatartás kialakítása, ahol a divat-kedvelők tudatos fogyasztási szokásokat népszerűsítve tesznek a magyar márkákért és a lokális piacért. A DittaFelt például ezt teszi a jövőért. És te, hogy döntesz?

// /

A tervezővel készített korábbi interjúnkat ITT olvashatjátok!

További vendégek a kerekasztal-beszélgetésen: Simon-Dina Judit, Balogh Dóra, Mohácsi Nusi, Veszprémi Gabriella, Szőnyegi Zsófia, Walek Gabriella. Moderátor: Nyirő Nikolett.

Szerző: Helli Szimonetta