MUSTRA: Ivády Tamás animációs munkái


Mustra rovatunkban ezúttal Ivády Tamás első éves animáció mesterszakos hallgató munkáival ismerkedhettek meg. Tomit egyaránt érdekli a látványtervezés, az animátori szerepkör, és a storyboardozás, de nem riad vissza attól sem, ha éppen verset kell írnia az egyik animációhoz.


Felvételi portfólióját nézegetve az az érzésem támad, hogy már a gimiben is határozott elképzelése volt arról, hogy mit és hogyan szeretne csinálni. Eleinte főleg a kollázs-montázs technika érdekelte; akkoriban az egyik fő inspirációs forrása a Monty Python és vele együtt Terry Gilliam animációi voltak, ehhez mérten ő is abszurd lényecskéket kezdett létrehozni, mint amilyen az „önműködő mellszobor” is.

Nyári éjszaka

Ez az animáció az alapképzés második évében, a következő, előre megadott szituációhoz készült: egy ember ül a lakásában, megszólal a csengő, főhősünk kinyitja az ajtót, ami előtt egy doboz van.

Ebből kiindulva született a mindenkinek ismerős helyzetet bemutató, ember és szúnyog ádáz küzdelmét érzékletesen kifejező rövidfilm. A főszereplővel könnyű azonosulni: kit ne kerülgetett volna már az agyvérzés az elpusztíthatatlan vérszívók miatt?

Budapest Film mozi spot

Aki járt művészmoziban az utóbbi három évben, az biztosan találkozott már a cuki cicás figyelmeztető animációval a filmkezdések előtt, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy kapcsoljuk ki a mobilunkat. Igen, ez is Ivády Tamás – Bogyó Péterrel, Molnár Eszterrel, Kiss Pannival és akkor Erasmuson itt lévő Efa Gruggal közös – munkája. A megadott technika a stop motion volt, amihez végül a papírkivágásos megoldást választották. Werk fotók alább…

Meg akarlak tartani – Ady Endre & a szfinx esete

A We Love Budapest és a MOME Anim együttműködéséből létrejött animációban egy Adyról szóló városi legenda elevenedik meg. A véletlenszerűen kiosztott legendákhoz első körben mindenki saját koncepciót mutatott be, ezekből került kiválasztásra az a hét darab, amiből végül rövidfilm készült. A BA-s évek alatt ez volt a legnagyobb munka; idő közben többen is becsatlakoztak a készítésbe (többek között Bogyó Péter, Molnár Eszter, Clémence Ramon), a végeredmény pedig magáért beszél. Bevallom, nekem ez a személyes kedvencem a portfólióból, akárhányszor látom, jókat mosolygok rajta, a karaktereken és a Tomi által írt versen egyaránt.

Zinek és látványtervek

Tomi szabadidejében sem tétlenkedett, még a BA alatt összehozott két zine-t. A Bödibook (bödi, közismertebb nevén bödön) teljes egészében a saját sketchbook rajzaiból tevődik össze, a Sok Szőrös Csiga pedig Bogyó Péterrel és Molnár Eszterrel közös projektjük. Szemfülesebbek már lecsaphatták rájuk a MOME Anim Grafixon.

Az alapképzés után egy év kihagyás következett, ekkor vett részt többek között a CUB Animation Ahány király, annyi mesekészítésében, amiről itt olvashattok bővebben.

Búcsúzásképp pedig itt hagyunk nektek néhány szemet gyönyörködtető látványtervet, amik a mostani, MA I. első félévében készültek. Tominak sok sikert, a jövőre esedékes diplomafilmjét pedig már most izgatottan várjuk!

Látványterv | Ivády Tamás

// /

További munkákért kövessétek Tomi Instagram, Tumblr vagy Behance oldalát! A DIS-re írt cikkeit pedig ITT olvashatjátok!

Szerző: Gyöngyösi Eszter