Nők a tűz és jég országában


Darab Zsuzsa egyetemi évei során Izlandon töltötte szakmai gyakorlatát, a szélsőséges időjárásáról, elképesztő természeti adottságairól és misztikus lényeiről híres országban a tervezett négy hónap helyett két évet töltött el. Itt készítette Who run the world? Girls! c. fotósorozatát olyan nőkről, akik mindent hátrahagyva is kiállnak magukért egy férfiak uralta világban.


Zsuzsát mindig is vonzották az északi tájak. A látványuk, a történetük, a szabadságuk. Teljes mértékben önmagára utalva, egyfajta terápiás gyakorlatként döntött úgy, hogy Izlandon marad, és “kifotózza magából” a csalódásokat, kudarcokat. Ebben a 2 évben kezdte el készíteni többek között a “Who run the wold? Girls!” fotósorozatát is, ami 2017 óta folyamatosan bővül. Zsuzsi a portrésorozatán keresztül adja át, hogy milyen erős személyiséggel rendelkeznek a nők, semmi sem állhat az útjukba, akármi is történik velük.

„Független, erős, okos nők a világ minden tájáról. Utazók. Inspiráló, széles látókörű, nagyszerű emberek, akik kíváncsiak a világra. Akik bebizonyítják, hogy elég bátrak ahhoz, hogy megvalósítsák az álmaikat. Akik mindent hátrahagyva lépnek át a saját határaikon, elhagyják komfortzónájukat, hogy elérjék a célt, amire születtek. Felfedezni, megtapasztalni, hinni, élni. Hogy azt az életet élhessék, amit ők választottak maguknak, mindenféle elvárásoktól mentesen. Mindezt egy férfiak uralta világban.”

A képek szépségéért azonban keményen meg kellett küzdeni. A szélsőséges időjárás, a folyamatos szél, a hideg és az eső próbára tette a lányok kitartását. Volt, hogy órákon keresztül zacskókkal betekert fényképezőgéppel kellett állniuk az esőben és a bicikliket döntögető fagyos szélben. Képesek voltak órákon keresztül gyalogolni a kietlen szirteken a több kilós felszereléssel. Bejárták az egész szigetet, hogy minden képhez megtalálják a tökéletes helyszínt. A képek viszont magukért beszélnek, a nehézségeket pedig az idő is megszépíti…

„Sosem találkoztunk ezelőtt, egyedül Izlandnak köszönhetjük, hogy útjaink összefonódtak. Nincsenek véletlenek, nem hiszek bennük. Mi mind okkal találkoztunk, van bennünk valami közös; próbáljuk megtalálni önmagunkat… Megosztani, odafigyelni, megérteni, törődni, kapcsolódni. Én már csak elmondhatom, ezek a lányok a világ mozgatórugói! Nagyon hálás vagyok, hogy ismerhetem őket.”

A kint töltött évek több szempontból is sikeresnek bizonyultak: Zsuzsa egyfelől új otthonra talált, másfelől pedig több kiállítása is volt már a szigeten készített fotósorozataiból. Legközelebb a Capa Központ Bédekker című programsorozatában, március 10-én láthatóak majd a munkái, ahol egyben mesélni is fog élményeiről.

// /

A teljes sorozatot ITT találjátok

Szerző: Kormos Anna