Bácsfai Gábor „Manci néni” című kiállítása


Változás a kormányban.

Változás a mentalitásban.

Változás a családban.


Milyen érzés lehet egy helyen élni és megfigyelni, miközben a világ folyamatosan változik körülötted? És milyen érzés elmozdulni ebből a földrajzi pontból körülbelül 90 év után?

Ezek és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk Bácsfai Gábor alkotásait megtekintve. Ha nem dokumentumfilmszerű fotósorozatról lenne szó, biztosan megkérdőjelezném a történet hitelességét.

Bácsfai a 95 éves Manci néni életének különböző mérföldköveit villantja fel az 1930-as évektől napjainkig. Végigtekintve: II. Világháború, kommunizmus, demokrácia – náci, sztálinista és liberális idők. De a hangsúly ebben az esetben nem a nagy történelmi narratíván alapszik. Milyen egy személy magánélete egy történelmi váltásokkal tűzdelt időszakban? Az alkotó által használt élő kollázs technikának köszönhetően szemünk előtt egy majdnem száz éves családi történet bontakozik ki.

Munkáin – egy pillanatra – a különböző idősíkok párhuzamos létezését teszi lehetővé. A fotók megvilágítása által felsejlő fények kontrasztja a terem sötétségével  nem megszokott térélményben részesített. Ez a térhangulat nemcsak Manci néni múltjának és jelenének eseményeit fogja össze, hanem átirányíthat gondolatainkat saját és szeretteink történetének vizsgálatára. A jelenlegi helyzetet tekintve ez egy igencsak aktuális gondolatkör mindenki számára.

Manci néni erős nő. Manci néni elköltözött, hogy új otthonra találjon egy nyugdíjasközpontban.

// /

A kiállítást a Budapesti Photo Festival keretében került megrendezésre a Lívia-villában.

Megnyílt: 2020.03.12. Határozatlan időre zárva.

Kiállításfotók: Fazekas Nikoletta

Szerző: Ádi Brigitta