Hétköznapi szexualitás Camille Brun lencséjén keresztül


Camille Brun cserediákként érkezett Magyarországra Nimesből, ahol eredetileg képzőművészetet tanul, az elmúlt hónapokban viszont inkább a fotográfiával foglalatoskodott. Provokatív sorozatáról beszélgettünk – hogy miképpen próbálja átültetni gondolatait egy számára új médiumba.


Camille fotóprojektje még a decemberi kipakoláson volt megtekinthető, ahol szinte azonnal felhívta magára az arra sétálók figyelmét. A néhol explicit szexualitás szinte bárkit rögtön kimozdít a komfortzónájából, de korántsem ennyiről, egyszerű provokációról van szó.

„Az erotikát és a termékenységet tematizáltam, ami szorosan összekapcsolódik a szexualitással. Próbáltam elszakadni bizonyos szexuális tárgyak intimitásától, egyidejűleg pedig különböző anyagokkal játszottam, amik a hétköznapi környezetünkben előfordulnak, de nem kapcsolunk hozzá szexuális jellegű többletjelentést.”

Habár egyszerű formai gesztusnak tűnhet az, ahogyan Camille a természeti objektumokhoz – növényekhez és kövekhez – nyúl, ugyanakkor az alkotói megfontolás mindezek mögött célszerű: a test visszacsatolása egyfajta természetes viszonyrendszerbe.

„A kezdeti időkben a szexualitás a termékenységen keresztül volt reprezentálva, mely az emberi reprodukciós folyamatokat képviselte, de a mezőgazdaságra, az egészségre és a jómódra szintén reflektált. Ehhez képest mára szinte mindennel összekapcsolódik, könnyen elérhető bárki számára – gondolhatunk itt akár a pornográfiára is, ami végképp aláássa az egészet: tiszteletlen a nőkkel és minden hamis benne.”

Ahogyan az alkotó felvetései, úgy az elkészült képek is több síkon mozognak: az intimitástól kezdve a női test tárgyiasításáig elég széles a spektrum. Ez a látszólagos kuszaság kellően zavarbaejtő alaphelyzet – legalább annyira, mint a társadalom összefüggésében a szexualitás.

// /

Konzulens: Máté Gábor

Szerző: Lengyel Zsanett