Fantasztikumok tára – Karádi Ákos animációs sketchbookja


Pages rovatunkban ezúttal Karádi Ákos animációs sketchbookjába tekintünk bele. Számára a sketchelés szakmai és személyes fejlődésének dokumentációja, a tervezési folyamatok elengedhetetlen eszköze. Lapjain fantáziájának lényei és környezetének egyedi alakjai jelennek meg.


Ákost hosszú út vezette a MOME animáció szakjához, ahol jelenleg második évében tanul. Kerülőútja a Metropolitan Egyetem média design szakján és a Budai Rajziskola tervezőgrafika képzésén keresztül vezette el mostani tanulmányaihoz. Leginkább a karakter- és látványtervezés vonzza, mozgást egyéni projektjeiben ritkán alkalmaz. Szakmai előéletének minden projektjében hasznát veszi, grafikai háttere és videós készségei számtalanszor segítik munkáiban.

A valóságtól való eltávolodásban tudja leginkább kifejezni önmagát. Sketchbookja fantasztikumok tára. Nem csoda, hogy a számítógépes játékok világában szeretne elhelyezkedni, hiszen ezek adnak leginkább teret mindennapjainkban az elrugaszkodásnak. Egyik legkedvesebb projektje a drug’n’roll nevű játék fejlesztése, mely a szutykos budapesti aluljárók világát eleveníti fel.

Tavaly a Budapest Sportfőváros projekthez készített animációt évfolyamtársaival együttműködve, melyről korábbi cikkünkben is írtunk. Itt a karakterek tervezéért volt felelős, ami a sketchbookjában is egy sportolók sokaságától nyüzsgő időszakot indított meg.

„A sketchbookban nehéz az oldalakat külön kezelni, de talán pont az a varázsa, hogy valamilyen kötetszerűség áll össze belőle, amint betelik. Ahogy lapozza az ember, nemcsak egyetlen cuccot lát, hanem valakinek a teljes pályafutását, ahogyan fejlődik és változik az adott életszakaszban.”

Ákos számára minden tervezés papíron indul, karaktereinek nagy hányada füzetekben lát először napvilágot. A legkülönbözőbb műfajokban próbálja ki magát; mindig akadnak időszakok, melyek egy-egy külföldi tervező stílusát dolgozzák fel, és vegyítik saját vizuális nyelvével.

// /

A Budapest Sportfőváros 2019 elkészült animációját itt tekinthetitek meg!

Ákos munkáit az Instagram oldalán követhetitek nyomon!

Szerző: Vági Zoe