MUSTRA: Khor Fruzsina csodálatos világai


Az utóbbi időben nagyon pörögnek a másodéves animációsok, akik közül néhányukról mi is beszámoltunk. A szarvaskutyáktól kezdve a rossz ATM-en át egészen az emberevő brokkoliig már nagyon sok minden kikerült a kezük alól – ezúttal földöntúli világok, útkereső vándorok és egyéb izgalmas képek következnek Khor Fruzsina portfóliójából.


Egy látványtervezőnek nincs könnyű feladata az animációs szakmában. Vizuálisan kell bemutatnia és átadnia minden olyan dolgot – tartozzon az egy karakterhez vagy helyszínhez –, amit a valóság és a dialógus már nem képes. Fruzsina pedig díszlet- és jelmeztervező tanulóként úgy döntött, hogy az animáció, azon belül a visual development útjára lép. Eleinte az Articsóka Stúdióban, most pedig a MOME-n tanul, hogy létrehozhassa a maga világait, történetekkel és látványokkal együtt.

Illusztrációk

Talán ezek a legizgalmasabb munkák az egész portfólióban. Látszólag abszolút kötöttségek nélkül, kedvtelésből és kísérletezésből készültek, ezáltal pontos képet adva alkotójukról. Formavilágukat tekintve sokszor az ellentéteken van a hangsúly. Vegyesen vannak jelen a szögletes és lekerekített, az éles és szemcsés formák, a sötét és világos tónusú színek, amik aztán egymást emelik ki a képen. Tematikában pedig leginkább a kihalt, gyakran a civilizáción túli helyszínek dominálnak, visszatérő elemként tűnnek fel a különböző vándor karakterek és egy merengő lány.

Fruzsina legfőbb inspirációs forrásait Dave Mckean, Chris Riddell és a Ghibli Studio filmjei jelentik. Emellett sokat merít a Pinterestből is, ahol a neki tetsző képeket tematika szerint csoportosítja, hogy azok később támpontot adjanak a különböző munkáinál.

Budapest Sportfőváros 2019

2019 tavaszán Fruzsináéknak tervezésfeladatként kellett szpotokat csinálniuk abból az alkalomból, hogy Budapest elnyerte „Európa sportfővárosa” címet a 2019-es évre. Ő maga Horváth M. Naomival és Karádi Ákossal került egy csapatba, ahol mindenki abban a szerepkörben dolgozott, ami a leginkább ment neki, így Fruzsina a háttértervezésért volt felelős. Ez érdekes kihívásnak bizonyult, tekintettel arra, hogy a szpotban két nagyobb térbeli kameramozgás is van – végül az egyszerű, szögletes formák és a 3-4, jól elkülönülő színárnyalat használatával látványos megoldás született.

A Budapest Sportfőváros 2019-nek készült animációt IDE kattintva éritek el!

AŽUR – Titkod vagyok én

Korábbi cikkünkben már bemutattuk Veress Nikoletta animációs videóklipjét, amit az AŽUR Titkod vagyok én számára készített. Ebben a projektben Fruzsina ismét a hátterekben segített, követve Nikoletta színekre és kompozíciókra vonatkozó utasításait. A feladat itt is adott volt: úgy kell háttérterveket csinálni, hogy azok megfeleljenek a rendezői koncepciónak és harmóniában legyenek egy adott karaktertervvel. A végleges háttérterveken ugyan látszik Fruzsina kéznyoma, de azok az egyszerű formáknak, valamint a finom szín- és textúrahasználatnak köszönhetően szépen válnak eggyé a figurákkal, ezzel egy közös látványvilágot alkotva.

Fruzsina előtt még hosszú út áll, de a kezdőlépéseket már több irányba is megtette. Ez lehet autonóm alkotás, szabadon értelmezhető megbízás és alkalmazott munka egyaránt. Hogy melyik úton fog végigmenni legszívesebben, az majd kiderül, mi viszont kíváncsian figyeljük őt. Az biztos, hogy nagyon látványos út lesz.

// /

Kövessétek Fruzsina munkáit Instagram oldalán!

Szerző: Ivády Tamás