Magyar tervező munkája került a Bostoni Szépművészeti Múzeum ékszergyűjteményébe!


A Bostoni Szépművészeti Múzeum (MFA Boston) gyűjteményébe került Lőrincz Réka How deep is your love, honey? című ékszeralkotása. A nyaklánc egy hétköznapi plasztik tárgy átértelmezéséből született, melyet a művész gyöngyökkel, gyémánttal és arannyal egészített ki. Az ékszert a New York City Jewelry Week-en a Charon Kransen Arts mutatta be 2019 novemberében. A kiállítást követően egy hazai műgyűjtő, Spengler Katalin megvásárolta az alkotást, és felajánlotta az MFA Boston gyűjteményének ajándékként. A múzeum kurátori testületének 2020. februárban hozott döntése értelmében az ékszer a tekintélyes múzeum mintegy 20 000 darabot számláló ékszerkollekciójába került.


A kortárs ékszerre szakosodott műkereskedők egyik doyenje, Charon Kransen évek óta sokat tett azért, hogy megismertesse Lőrincz Réka munkásságát az amerikai ékszerszíntéren. Többször kiállította munkáit a SOFA művészeti vásáron Chicagóban és a New York-i Ékszerhéten, az idei év elején pedig a Los Angeles Art Show-n. A galerista közvetítésével Lőrincz Réka a SOFA meghívottjaként tavaly ősszel előadást tartott Chicagóban, majd a New York City Jewelry Week meghívására két további előadáson prezentálta munkásságát New York-ban.

A Bostoni Szépművészeti Múzeum világhírű ékszergyűjteménye mintegy 6000 év ékszerművészetét öleli fel a neolit-kori kínai jadétól az ókori egyiptomi gyöngymunkákon át a múlt század legfontosabb ékszertervezőinek alkotásaiig. A több mint 20.000 darabból álló kollekció a 20. századi stúdióékszerek legátfogóbb gyűjteményét is magában foglalja. Az MFA Boston az egyetlen amerikai szépművészeti múzeumként, amelynek önálló ékszer-kurátora van, elkötelezett amellett, hogy a sokféle kultúrából és korszakból származó ékszeralkotásokat gyűjtse, bemutassa, publikálja, állandó és időszaki kiállítások keretében megismertesse a nagyközönséggel.

Spengler Katalin műgyűjtő több neves magyar alkotó munkáit ajándékozta vezető külföldi intézményeknek az elmúlt években, például Vági Flóra ékszertervező brossát a Victoria and Albert Museum-nak, ami jelenleg a londoni múzeum állandó kiállításán szerepel. Lőrincz Réka munkásságát a művész pályája kezdetétől figyelemmel kíséri, támogatja. A gyűjtő célja, hogy segítse a tehetséges hazai művészek érvényesülését a nemzetközi művészeti színtereken.

Lőrincz Réka (1978) több mint másfél évtizede aktív szereplője a nemzetközi ékszerművészetnek, 2005-ben diplomázott a MOME-n. Azóta több rangos külföldi galériával dolgozott együtt: munkáit rendszeresen bemutatja a Charon Kransen Arts (New York) mellett a Galerie Biró (München), a Putti Gallery (Riga), és az idei évtől ékszerei feltűnnek majd a Gallery O-ban (Szöul). A tavalyi évben nagy sikerrel szerepelt az Italo Calvino művei által ihletett Le Stanze Del Possibile című kiállításon a barcelonai Hannah Gallery-ben, ahol a kortárs ékszer nagymestereivel állított ki.

Lőrincz Réka konceptuális munkái többek egyszerű nyakláncoknál, brossoknál. Az ékszertervezésre, -készítésre gondolatai közvetítésének egyik lehetséges eszközeként, művészeti médiumként tekint. Autonóm alkotásai egy érzékeny mai nő látleletei, kritikája napjainkról. Jellemző gesztusa, a hétköznapi tárgyak új kontextusba emelése szórakoztató együttműködést jelent számára a konzumkultúrával. A tárgyfetisizmust egyszerre nyomasztónak és inspirálónak is tartja, műveiben gyakran a mindennapjainkba magától értetődő funkcionalitásukkal belesimuló tárgyakat társít gyöngyökkel, arannyal és más értékes anyagokkal.

// /

Réka további munkáit IDE kattintva éritek el

Szerző: Sajtóközlemény