Pandemic Profile Pic Project


„Ha nem ér napfény, meghalok” – mondja Parázs Bianka valahonnan Budaörsről, miközben én a nyolcker közepén ülök egy tetőtéri ereszben. Napfény-napfény, de azért szokatlan helyzet ez, ahogy így beszélgetünk, 1 hónappal az első korlátozások bevezetése után. Mindkettőnknek megvannak már a magunk karanténtörténetei, de Bianka valamivel többet lát az egészből. Hetek óta fut Pandemic Profile Pic Project-je, aminek keretében a világ különböző pontjairól küldenek neki fotókat és üzeneteket, hogy „parázsbiankás” vonalakkal meg színekkel hozzon létre belőlük rajzos profilképet.


Szóval Bianka többet lát az egészből, mert a képek mellé jönnek az emailek is: külföldön ragadásról, élet-újratervezésekről, pánikhatáron billegő öndiagnózisokról, a karanténlét örömeiről és bánatairól. A Pandemic profilképek száma már 200 körül jár, gazdag tehát a merítés. Sokan ezzel a kis gesztussal is reagálnak a jelenlegi helyzetre, és talán nem is az egyes képek az igazán érdekesek, hanem az összes egyben: a Biankán keresztül egymáshoz kapcsolódó emberek hálója.

„Jó látni, hogy vannak, akiknek löketet ad, ha készítek egy rajzot” – mondja, miközben a budaörsi szobájából kibattyog a kertbe.

„Emlékszem, felhívott az egyik barátom, hogy karantén lesz. És onnantól mindenkin eluralkodott a pánik. Ezt tök rossz volt megélni, mert egyáltalán nem az én világom a pánikolás. Nem akarom elpoénkodni a helyzetet, de megpróbálom pozitív köntösbe vonni. Úgyis az a lényeg, hogy figyeljünk egymásra. És nem csak most.”

Bianka eredetileg animációval és grafikával foglalkozik, a vázlatfüzetei pedig évek óta – szinte szó szerint – megállás nélkül gyűlnek és gyűlnek. Rengeteg a naplószerű rajz; barátok, emlékek és utazások kicsavart helyszínei jelennek meg bennük. A mostani Nagy Leállásban az önéletrajzi dokumentálásából a Pandemic projekttel a közvetlen környezetén túlra nyit.

Először csak a haveroknak, családtagoknak készítette a portrékat, de gyorsan bővült a kör: azóta már Ausztriából, Lengyelországból és Hollandiából is volt megkeresése. Két kávé áráért mindenki kaphat egy profilképet a saját maga által választott felirattal. És a feliratok ugyanolyan érdekes részei a körképnek, mint az arcok: „Ne stresszelj! A változás a kezünkben! Maradj otthon, hogy kimehess! Ez nem bárányhimlőparti! Ha nem pusztulsz ki, üsd a tenyered! Végre mind macskák lehetünk. Mizu?”

Mindehhez persze kell a harmadik szem, ami ott van a profilképeken is. Bianka eredetileg csak magát ábrázolta így a naplóiban, idővel aztán egyfajta kézjeggyé vált, és a Pandemic portrékat is összefogja, meg hát eleve: mindent összekapcsol.

 // /

Kövessétek Biankát INSTÁN, FACEBOOKON és BEHANCE-EN!

A saját Pandemic profilképeteket pedig itt tudjátok megrendelni: KLIKK!

Szerző: Schneider Ákos