Fülrevaló fülbevalók


Csiby-Gindele Rebeka ékszerei egészen új módon közelítik meg a fülbevaló fogalmát és viselését. Egyszerre „statement” és hétköznapi darabjai tolakodás- és fájdalommentesen díszítik viselőit, úgy, hogy közben természetes megjelenést kölcsönöznek.


Rebeka egyetem előtti kísérleti projektjeként születettek meg a „Fülrevaló” névre keresztelt ékszerei. Az első darabokat húgainak készítette, akiknek a füllyukasztástól állandóan begyulladt a fülük, így a hagyományos fülbevalók hordása nem jöhetett számításba náluk.

„Amikor egyetemre felvételiztem még nem nagyon voltak karakteres minimalista fülbevalók, ezért szerettem volna csinálni párat, mert én inkább fülbevalókat hordtam. Aztán jött a húgaim problémája és megfogalmazódott bennem az ötlet, hogy gumipánttal fülre akasztható ékszereket készítsek. Ők az én igazi reklámarcaim.”

Az ékszerek fejlesztgetése közben fontos szemponttá vált a természetesség és kényelem, ezért a fülrevalókat egy mozdulattal fel lehet húzni. Mivel a gumipánt elasztikussága miatt rászorul a fül mögötti részre, igazgatás nélkül lehet hordani. A pántokat állítani is lehet, Rebeka pedig gyakran egyedi, a fül méreteihez igazított darabokat gyárt.

Az ékszerek formavilága egyszerű, letisztult, főleg geometrikus elemekből áll, ami visszafogott mégis karakteres módon foglalja keretbe a fület. Többnyire természetes anyagokból; fából, bambuszból, bőrből készülnek az ékszerek, és persze az elmaradhatatlan összetevőből; a gumi madzagból.

„Szeretem az egyszerűséget. Már a legelején elkezdtek vonzani a természetes anyagok, mint a fa. Azt akartam, hogy ezek az anyagok határozzák meg a fülbevalók stílusát. A fa fülbevalóknál különösen érdekelt, hogy az embernek az egész külalakját tudja egy fülékszer befolyásolni, mert a fülbevalók gyakran eltűnnek egy-egy outfitben.”

Mivel a viselésükhöz nem szükséges lyukasztás nagy előnyük, hogy bárki hordhatja őket. A vásárlói kör pedig egyre bővül. Vett már Fülrevalót egy Magyarországban dolgozó kolumbiai hölgy, de pár darab már egy angol divatfotózást is megjárt egy stylist révén, az egy vonalból álló minimalista fa ékszerek pedig férfi vásárlókat is vonzanak.

„Először eszembe se jutott, hogy férfiaknak is készítsek fülbevalókat, aztán jött a megkeresés és én örömmel teljesítettem.”

A kollekciók mindig azokra a témákra reflektálnak, amik Rebekát éppen foglalkoztatják. Kedvenc, virágos szériáját például a szabadság, a mezőn való gondtalan sétálgatás és virágszedés ihlette. Az az önkéntelen gyermeki mozdulat, amikor a mezőn járva szakítunk magunknak egy virágot, majd belefűzzük a hajunkba. Rebeka erőteljes víziója ezzel a kollekcióval kapcsolatban, hogy olyan ékszert teremtsen, ami viselőjét nem elnyomja, hanem kiemeli természetes szépségét.

„Valahogy úgy képzeltem el ezeket a virágos darabokat, hogy ne vonják el a figyelmet az egyénnek a szépségéről, hanem a természet egészítse ki azt.”

Rebeka az ékszerekkel nemcsak segíteni szeretne az érzékeny fülű embereknek, de folyamatosan keresi az anyagokban rejlő lehetőségeket és kutatja az anyagok határait, így a kollekció folyamatosan bővül. Virágos darabjait egy esküvői kollekcióként szeretné tovább fejleszteni, műanyag fóliával is kísérletezik hihetetlen rugalmassága miatt, de fémből készült darabok is hamarosan elérhetők lesznek.

// /

Rebeka ékszereit INSTAGRAM-on tudjátok megvásárolni.

Fotó: Bányász Anna, Csiby-Gindele Botond

Modellek: László Ágnes, Csiby-Gindele Csenge, Csiby-Gindele Tünde, Csiby-Gindele Boróka

Szerző: Tarcsi Dóra