Divatfotó és önkifejezés – Orbán Szilárd portfóliója


Már kiskorában mutatkoztak jelei, hogy a művészettel foglalkozik majd. Kipróbált több médiumot is – grafika, festészet, illetve videózás –, míg végül a fotográfia mellet kötött ki, viszont mindig az emberábrázolás foglalkoztatta. Orbán Szilárd portfóliójából szemléztünk, és három sorozaton keresztül mutatjuk be témáinak sokszínűségét.


„A környezetem dokumentálása már korábban is jelen volt az életemben, de valamiért mindig az ember foglalkoztatott leginkább mint téma.”

Balaton

Az első sorozat, amit láthatunk, visszautal a kezdetekre, hiszen Szilárd az élményei rögzítésén keresztül került kapcsolatba előszőr a fotózással, és ezekben a képekben is ezt fedezhetjük fel. A sorozat egy Balaton melletti kis faluban készült múlt nyáron.

„Azon ritka és szívemhez közel álló anyagaim egyike, amelyet egy személyesebb hangvétel jellemez, és spontán emlékképekből áll.”

Ezek az emlékképek visszahoznak egy idilli, nyári környezetet – a szabadság és önfeledség képei. A sorozatot nézve történetek bontakoznak ki a szemünk előtt.  Ezek erősek igazán Szilárd sorozataiban: történetek, kis rövidfilmek játszódnak le a képek által szemünk előtt.

Keleti

Az elmúlt négy évben sok tapasztalatot szerzett divatfotózás terén: modellügynökségeknek, márkáknak és magazinoknak is fotózott. Ezek a munkák főleg stúdióban készültek, letisztultabb, divatközpontú anyagok.

„Sok energiát fektettem ezekbe a munkákba, így elég hektikus időszakot tudhatok magam mögött.”

Keleti cimű sorozatában ezen időszak tanulságaival, kilépve a komfortzónájából, stúdió és kötött formátumok nélkül, kihasználva a város adta lehetőségeket láthatunk egy újabb sztorit, ahol a ruhák, a háttér és a modell is a történet kellékei csupán. A sorozat ízét a pályaudvar forgataga adta.

„Kontrasztba állítottam a modellt környezetével, megfűszereztem egy kis magyarral és alteregónak használtam a lányt, akin keresztül közvetíthettem a saját érzéseimet.”

Az így elkészült anyag vizuálisan nagyon gazdag, kontrasztos és tényleg benne van az a bizonyos kelet-európai íz és hangulat.

Z

A harmadik projekt, amiből szintén szívesen szemléztünk, a MOME Z épületében, majd zugligeti campusán töltött évek alatt született, abból a szoros kapcsolatból, amit Szilárd a textil tanszék hallgatóival ápol.

Szilárdot sokan kérik fel féléves munkájuk, diploma- és mestermunkák dokumentálására, mivel segített megalkotni a hallgatók által elképzelt atmoszférát.

„Szívesen elvállaltam, mert néha egészen formabontó és szürreális eredményeket sikerült elérni. A hallgatók nyitottak a kísérletezésre, és azt hiszem, hogy az egyetem ehhez ad leginkább teret.”

// /

Szilárdot érdemes figyelemmel kisérni Instagram-oldalán és a közelgő online kipakoláson!

Szerző: Fodor Boglárka