„Egyre fontosabb az a kérdés, hogy mit tudunk mi magunk otthon előállítani”


SCREENSHOTS sorozatunkban a kreatívipar különböző területeiről kérdezünk meg tervezőket, alkotókat arról, hogy hogyan reagál az adott szakma a hirtelen jött leállásra. Ilyen szempontból nem is találhattunk volna jobb interjúalanyokat Fehér Borinál és Csernák Jankánál, akik a MOME Innovációs Központon belül működő Fenntarthatósági kutatócsoporttal kimondottan az otthoni izolációra állítanak össze letölthető csomagokat. A MOME Segítő Pakkok célja, hogy az emberek önállóan hozhassanak létre nehezebben hozzáférhető termékeket. A beszélgetésünk során nemcsak az online letölthető babakelengyéről, de az open-design és a social design szerepéről is szó esett egy olyan világban, amiben talán egyre inkább elkezdünk figyelni egymásra és a közvetlen környezetünkre.


SCREENSHOTS: Csernák Janka és Fehér Bori

Honnan jött az inspiráció a Segítő Pakkokhoz?

Fehér Bori: A pakkok ötlete egy korábban meglévő fejlesztéshez kapcsolódik; a most elkészült babacsomag lényegében a Bódva Pakk szisztémáján alapul, amit a MOME EcoLabbal terveztünk meg hátrányos helyzetű anyákat és szolgáltató intézményeket bevonva. A pakkok lényege most és akkor is az volt, hogy otthon megtalálható eszközökkel, esetleg közösségi műhelyek használatával hozhassunk létre magunknak – vagy akár egymásnak is – olyan dolgokat, amelyek megkönnyítik az életet. Ez a célkitűzés vidéki és budapesti környezetben egyaránt értelmezhető. A Bódva Pakk anno megmaradt prototípus szintjén, de a járvány kitörésével úgy döntöttünk, hogy továbbfejlesztjük és kidolgozunk egy ingyenesen letölthető termékcsaládod. A pakkokkal tulajdonképpen abban szeretnénk segíteni, hogy egymásnak segíthessenek az emberek – a babacsomagban található útmutatások alapján például bárki bárkinek készíthet babakelengyét.

A letölthetőség és az open-design megközelítés a kezdetektől fogva részét képezte a koncepciónak vagy ezt inkább a kényszerhelyzet szülte?

Fehér Bori: Már a 2014-ben fejlesztett Bódva Pakknál is ebben gondolkodtunk; a mostani, bezárt helyzetben pedig még fontosabb szempont a letölthetőség. A Segítő Pakkokban egy-egy témára összpontosítva állítunk össze útmutatókat, termékleírásokat, tervrajzokat, szabásmintákat, ajánlásokat és weben elérhető stabil forrásokat. Tulajdonképpen egy letölthető, „open source” terméklistáról van szó.

Ha jól tudom, a Pakkok csak az egyik látható kimenetét jelentik annak a szélesebb körű munkának, amit a MOME Innovációs Központjában végeztek. Erről mit lehet tudni? 

Fehér Bori: Igen, ez egy sokrétű helyzet. Az Innovációs Központon belül működnek „stratégiai kreativitásra”, „oktatás- és kutatásfejlesztésre”, „kreatív technológiára” és „kreatív fenntarthatóságra” összpontosító csoportok. Mi az utóbbiban foglalkozunk a szociális design témáival. A kutatócsoportunk januárban állt fel, és rögtön elkezdtünk fejlesztéseken dolgozni, aztán a feje tetejére állt minden, és azt éreztük, hogy a meglévő témáink kevésbé fontosak a világjárványhoz képest. A társadalmi szolidaritás kiemelten fontos számunkra, ezért egyértelmű volt, hogy olyan kutatás-fejlesztési irányába kell elmozdulnunk, ami a közvetlen segítségnyújtásra fókuszál. Szinte mindent félretettünk, és elkezdtük fejleszteni a pakkokat. 

Hogyan működött a tervezés az otthoni környezetben?

Csernák Janka: Az itthoni prototipizálás ugyanúgy működött, mint eddig is. A fejlesztési folyamaton nem sokat változtatott az izoláció; a prototípusokat a saját gyerekemen ki tudtam próbálni. Ami nehezebb, az a széleskörű kiterjesztése a körnek, és ezért is fontos a pakkok open source jellege. Egy dolog, hogy a saját életkörülményeinkre sikeresen alkalmazunk valamit, de kérdés, hogy milyen más életkörülményeket tud kiszolgálni. Ennek a megértését pedig nagymértékben segíti, hogy bárki számára elérhetőek a terveink.

Kaptatok már visszajelzéseket a babacsomaggal kapcsolatban?

Csernák Janka: A világ különböző pontjain, de Magyarországon is több helyen letöltötték már és elkezdték megcsinálni a babakelengyéket. Eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk. Olyanok is bejelentkeztek, akikkel nem is gondoltuk, hogy együttműködhetnénk. Jelenleg keressük a kapcsolódási lehetőségeket.

Mit rejt ez az első pakk?

Csernák Janka: A Baba Pakk 3 részből áll. Megtalálható benne egy „do-it-yourself” csomag a konkrét terméksablonokkal, egy általános információs csomag, valamint egy speciális, járványügyi helyzetre készített tájékoztató. A tervezés során egyeztettem a 9. kerületi védőnői hálózattal és a saját védőnőmmel is, akitől annak idején én is kaptam ajánlásokat a kelengye összeállításához. Próbáltuk megvizsgálni, hogy mi az, ami mindenképpen szükséges egy kismama számára. A tárgyakhoz való hozzáférés nehézsége most mindenkit hasonlóan érint, ezért olyan alapeszközök létrehozásában igyekszünk a pakkal segíteni, amelyek helyszíntől függetlenül, mindenhol jól jöhetnek, és esetleg nehezen beszerezhetők. A DIY részben egy mózeskosár összeállításához találhatunk útmutatást és mintát. Ezenkívül fürdetéshez, babaápoláshoz, játékhoz szükséges eszközöket is beválogattunk vagy terveztünk.

Mi lesz a következő csomag témája?

Fehér Bori: Azmég titok, de már a finisben vagyunk, hamarosan érkezik. Annyit elárulhatunk, hogy valamennyi pakk az otthoni izolációra reflektál – erre az élethelyzetre fejlesztjük őket. Ugyanakkor a járvány lecsengésével is szükség lesz majd ezekre az eszközökre. Szerintem társadalmi szinten is jelentősen változik a hozzáállásunk az open source megoldásokhoz és a hozzáférhetőség kérdéséhez. Nem hiszem, hogy vissza fog térni az az eredeti állapot, ami korábban jellemző volt, és egyre fontosabb kérdést jelent majd, hogy mit tudunk mi magunk otthon előállítani, és mi az, amit muszáj kívülről beszereznünk.

A design kapcsán a legtöbben talán formatervezésre és egyfajta termékstylingra asszociálnak. A szociális design hogyan árnyalja ezt a képet?

Fehér Bori: A szociális design lényegében a problémákra való válaszkeresésről szól. A design eszközrendszerével próbálunk társadalmi kérdésekre választ találni, és ezzel társadalmi innovációt létrehozni. Nem annyira a forma, az esztétika, az anyaghasználat vagy a színek a fontosak itt, mint inkább az a kérdés, hogy mire van szüksége az adott társadalmi csoport tagjainak, akiknek és akikkel együtt tervezünk. Hogy mit jelent az innováció a szociális design terén? Nem űrhajós innovációra kell gondolni, hanem olyan folyamatok elindítására, amelyek a társadalmi gyakorlatok szempontjából valami újat hoznak létre, amelyektől a szolidaritás például erősödik vagy új értékek válnak láthatóvá.

Csernák Janka: A mostani szituációban számunkra az is érdekes volt, hogy már a tervezés legkorábbi fázisában igyekeztünk kitekinteni a szakmából, és arra figyeltünk, hogy maguk a civilek hogyan viszonyulnak a helyzethez, és milyen társadalmi összefogás jött létre – és ez nem feltétlenül köthető designeszközökhöz. Fontos kiindulópontnak tekintettük, hogy Olaszországban például zászlókkal kezdték el jelezni, hogy az egyes házakban kinek mire van szüksége. A hasonló kezdeményezéseket vizsgáltuk abból a szempontból, hogy milyen pozitívumai menthetők át a tervezésbe. Alapvetően már ezek a civil szándékok is nagyon inspirálóak, és nem is feltétlenül a konkrét eszközök számítanak.

Fehér Bori: Mindannyian láthatjuk, hogy ez a járvány elképesztő szolidaritást váltott ki az emberekből a világ minden részén. A Segítő Pakkokat pedig éppen ez a társadalmi aktivitás inspirálja. Ahol lakom, még most is minden este 8-kor tapsolnak az emberek, pedig már megnyílt az IKEA, lassan újraindul a hétköznapi élet. De gondolhatunk a „maszk-mozgalomra” is; mindenki, aki tűt-cérnát képes fogni a kezében, elkezdett maszkot varrni, vagy ha 3D nyomtatója van, akkor műanyag arcvédőket nyomtat. Néhányan kérdezték tőlünk, hogy hogyan lehet a Baba Pakk termékeit otthon megvarrni, nem tűnik egyszerű feladatnak… pedig egy ilyen csomagot összeállítani nem sokkal bonyolultabb, mint megvarrni egy maszkot. Igaz, egy varrógép sokat segíthet a megvalósításban.

Ti hogyan élitek meg a karantént?

Csernák Janka: Én aszerepeim sokféleségét növeltem ebben az időszakban: egyszerre vagyok bölcsödei gondozó, édesanya és tervező. Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy a hihetetlen sűrűség mellett ennek az időszaknak sok pozitívuma is van; nem akarom romantizálni ezt a világkatasztrófát, de sok szempontból az egymásra figyelés időszaka is ez, és a hangsúlyok eltolódnak. Ami fontos élmény volt a fejlesztés során, hogy kicsit vissza lehet térni egyfajta önellátó létezésbe, aminek nyilván az is része, hogy mindennap főzünk, de az is, hogy meg tudunk csinálni egy babakelengye csomagot otthon, ha úgy hozza az élet.

Fehér Bori: És ennek nem kell megváltoznia. Áprilisban például csak egyszer voltam vásárolni… amikor azon gondolkodtam, hogy tényleg el akarok-e menni a boltba, benéztem a szekrénybe, és rájöttem, hogy kevesebből is sok mindent meg tudok oldani. Ez a szemlélet vezeti a Segítő Pakkokat is. És szerintem ez a későbbiekben is érvényes marad.

// /

A MOME Segítő Pakkokat ITT éritek el!

Projektvezető: Fehér Bori

Kutatók, tervezők: Csernák Janka, Szerencsés Rita, Gosztonyi Márton

Grafika: Réthi Gábor, Petró Panna

Videó: Huszár Dániel

Fehér Borival korábban már beszélgettünk szociális designról és a MOME EcoLab tevékenységéről. Interjúnkat ITT olvashatjátok!

Szerző: Schneider Ákos