Moholy-Nagy 125


125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Munkásságát a világ számos országában jól ismerik, művei az aukciókon rekordáron forognak, az alkotásaiból összeállított kiállítások London, New York, Chicago és Los Angeles legnagyobb múzeumaiban hatalmas látogatóközönséget vonzottak az elmúlt években. A világban egyvalamit tudnak kevesen a 20. század eme meghatározó kísérletező, innovatív alkotójáról, mégpedig azt, hogy magyar volt.


Az évforduló alkalmából a művész nevét viselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rendhagyó audiovizuális kampányt készített, amelyet július 20-án, Moholy-Nagy László születésnapján mutatnak be.

Az egyetem ebből az alkalomból „Moholy-Nagy 125” riportfilmmel, egy „Moholymotion” című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal tiszteleg Moholy-Nagy hagyatéka előtt.

A kezdeményezés a magyar művészeti és kulturális élet olyan kiemelkedő alakjait szólaltatja meg, mint például Passuth Krisztina művészettörténész, Maurer Dóra képzőművész, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csomay Zsófia építész, Fülöp József a MOME rektora, Gerendai Károly kulturális menedzser vagy Orosz István grafikusművész. A megemlékezésben a Moholy-Nagy család tagjai mellett, a nemzetközi művészvilág olyan neves szakemberei vesznek részt, mint Karole P. B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója és Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus Archívum igazgatója.

A megemlékezés-sorozat nyitánya az Uránia Nemzeti Filmszínházban, július 16-án tartott filmbemutató esemény, ahol a MOME által készített tartalmak mellett a The New Bauhaus című, Moholy-Nagy Lászlóról szóló amerikai dokumentumfilm hazai ősbemutatójára is sor kerül.

A július 20-i online megemlékezést ősszel további események követik a MOME tavaly szeptemberben átadott új, világszínvonalú campusán.

// /

Az emlékanyagokat összefogó honlap július 20-ától ITT érhető el.

Moholy-Nagy pályájáról korábban a New York-i Guggenheimben nyílt életműkiállítása kapcsán írtunk: ITT OLVASHATJÁTOK!

Szerző: Sajtóközlemény